Eugen Nicolicea: Magistratii, obligati sa vina la comisiile de ancheta, altfel vor fi acuzati de comiterea unei infractiuni

Eugen Nicolicea: Magistratii, obligati sa vina la comisiile de ancheta, altfel vor fi acuzati de comiterea unei infractiuni

In caz ca nu se sesizeaza conducatorul unitatii pentru a fi sanctionati cu o sanctiune administrativa sau daca este cazul, se sesizeaza Parchetul pentru faptul ca, desi au obligativitatea unii functionari publici sa sesizeze organele, nu numai ca nu sesizeaza organele, ci chiar impiedica o ancheta a Parlamentului", a afirmat Eugen Nicolicea, intrebat despre propunerea sa de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor.

acum 39 luni (2 May 2017)

"Clarifica niste chestiuni in ceea ce priveste modalitatea de citare si de prezentare in fata comisiilor de ancheta ale Parlamentului. In caz ca nu se sesizeaza conducatorul unitatii pentru a fi sanctionati cu o sanctiune administrativa sau daca este cazul, se sesizeaza Parchetul pentru faptul ca, desi au obligativitatea unii functionari publici sa sesizeze organele, nu numai ca nu sesizeaza organele, ci chiar impiedica o ancheta a Parlamentului", a afirmat Eugen Nicolicea, intrebat despre propunerea sa de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor.

De asemenea, intrebat daca Laura Codruta Kovesi va putea fi determinata sa vina in fata comisiei, presedintele Comisiei juridice a spus ca "orice functionar public va fi obligat sa vina in fata Comisiei". "De asemenea, pot sa si refuze, dar isi asuma riscul ca sa poata fi acuzate ulterior de obstructionarea unei anchete a Parlamentului", a mai declarat Eugen Nicolicea.

Intrebat care este schimbarea majora pe care doreste sa o aduca Statutului, social-democratul a spus ca modificarea vizeaza citarea persoanelor la comisiile de ancheta ale Parlamentului. Se intelegea gresit ca oricine poate sa refuze orice si noi acum spunem ca exista situatii in care, daca refuzi, iti vei asuma anumite riscuri.

Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa privind modificarea Statutului deputatilor si senatorilor care prevede posibilitatea ca o comisie de ancheta sa isi desfasoare activitatea chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel. Social-democratii mai propun modificarea Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, astfel incat persoanele chemate la audieri sa fie obligate sa participe la lucrarile comisiei.

Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro