Eternitatea functionarului public

Nu in toate cazurile, fireste, dar chiar si o singura situatie in care un primar va fi ales din primul tur cu mai putin de jumatate din voturile celor care s-au prezentat la urne va lovi procesul de vot in intregul sau. Schimbarea regulilor electorale cu un an inainte de alegeri este o practica descurajata de Comisia de la Venetia. Dar si acest progres este discutabil pentru ca grila de integritate nu este un criteriu de competenta.

acum 52 luni (8 Feb 2016)

Vom avea alegeri locale intr-un singur tur de scrutin. Nu eu am stabilit asa, ci Parlamentul, nu eu schimb, ci forul legislativ, a fost concluzia domnului Ciolos. Nu in toate cazurile, fireste, dar chiar si o singura situatie in care un primar va fi ales din primul tur cu mai putin de jumatate din voturile celor care s-au prezentat la urne va lovi procesul de vot in intregul sau. Un prim efect a fost salvarea UNPR, un partid care, de unul singur, indiferent de felul in care se voteaza, nu prinde nicio demnitate publica. Senatul Romaniei ar fi putut trece la sistemul de vot in doua tururi daca proiectul ar fi avut sustinere. Calculele hartiei arata ca social-democratii sunt favoriti in batalia intr-un singur tur pentru primarii, iar cine castiga primaria va avea un cuvant greu de spus la alegerile generale. Astfel, intocmai ca puricii din blana cainelui, membrii "coloanei oficiale a interesului national" vor fi din nou prezenti pe scena politica.

Un al doilea efect este faptul ca liberalii sunt dezavantajati de sistem. Desi il au de partea lor pe presedintele Iohannis, Facebook nu aduce voturi la tara, iar in orasele de provincie plata facturilor este o ocupatiune mai importanta decat navigarea pe Internet. Pe langa dezavantajul electoral, liberalii mai au si probleme interne, armonizarea fostilor membri PDL cu penelistii initiali dovedindu-se mai complicata decat au crezut liderii care au semnat documentele formarii noului PNL. Oscilatia acestora, care atunci cand faceau parte din USL au considerat ca votul -intr-un singur tur este o solutie buna, iar acum s-au razgandit, se plateste.

Insa al treilea si cel mai grav efect al ecuatiei electorale de azi este cel al ingustarii exprimarii democratice. Cu exceptia celor care vor obtine mai mult de jumatate din voturi, primarii vor fi reprezentantii unei minoritati a comunitatii.

Schimbarea regulilor electorale cu un an inainte de alegeri este o practica descurajata de Comisia de la Venetia. D... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro