Etapele din copilarie si greselile parintesti care ne influenteaza viata: "Relatiile ne pot face sa simtim Raiul sau Iadul"

Etapele din copilarie si greselile parintesti care ne influenteaza viata:

Gaspar Gyorgy - FOTO Adevarul Etapa 4: Puterea si competenta In aceasta etapa, cand copiilor de 5-6 ani le place sa se implice in tot felul de activitati si vor sa dovedeasca competenta pe care au dobandit-o, parintii trebuie sa ofere feed-back pozitiv si mesaje de incurajare. "Daca nevoile copilului nu sunt satisfacute, devin niste adulti extrem de singuratici care isi reprima nevoia de conectare sociala sau, din contra, devin extrem de grijulii, in stare sa-si sacrifice propriile nevoi pentru ca prietenilor lor sa le fie bine" Cu privire la adultii deja "raniti" in copilarie, psihoterapeutul atrage atentia ca "fugim de acesta parte din noi din cauza faptului ca ne este teama de durere si vulnerabilitate.

acum 52 luni (22 Jun 2016)

In momentul in care suntem mici avem nevoie ca persoanele dragi noua, parintii sau ingrijitorii, sa fie alaturi de noi.

"La varsta adulta se pare ca este suficient ca in situatii dificile de viata, la serviciu sau pe strada, sa ne gandim la persoana de atasament sau de incredere, activam imaginea persoanei dragi si creierul va incepe sa produca oxitocina. De la ura la iubirea de sine", sustinut marti seara, la Bucuresti, in fata a 100 de parinti.

Specialistul a subliniat ca "suntem configurati neuropsihologic sa ne conectam la cei dragi, iar relatiile ne pot face sa simtim Raiul sau Iadul", in functie de istoricul experientelor personale acumulate. Dar daca cunoastem nevoile de dezvoltare ale copilului, putem face fata acestor situatii, care ne scot din zona noastra de confort. Cele 5 etape esentiale in dezvoltarea copilului: Etapa 1: Atasamentul

Aceasta etapa se poate traduce prin nevoia copiilor cu vartse intre 0 si 2 ani de disponibilitate, intimidate si cat mai multa cadura relationara din partea parintilor. Dincolo de hrana sau adapost, copiii au nevoie de foarte multa conectare. Dintr-o zona foarte sigura in care a stat o lunga perioada de timp, acum este in punctul in care se confrunta cu o serie de stimuli negativi: de la lumina, la zgomot foarte puternic sau miros.

"Daca in cadrul acestei etape, copilul nu primeste ce are nevoie, adultul va dezvolta un atasament dependent si foarte anxios sau un atasament de tip evitant" este de parere psihoterapeutul. "In momentul in care m-am indepartat de mama, dupa o perioada de timp voi vrea sa ma intorc sa-i arat ce am descoperit. Este momentul in care parintii nu mai tin cont de nevoile copilului si se focuseaza pe proriile nevoi", spune Gaspar Gyorgy, amintind de momentul in care mamele traiesc o pierdere, tolerand foarte greu indepartarea copilului.

Daca parintele nu ii permite copilului sa se inde... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro