Este arestul preventiv folosit doar ca masura exceptionala in Romania? Ce spun judecatorii si procurorii

Este arestul preventiv folosit doar ca masura exceptionala in Romania? Ce spun judecatorii si procurorii

Daca m-as pomeni brusc arestata preventiv (evident pentru o crima pasionala) as vrea sa stiu ca as beneficia de prezumtia de nevinovatie, de un proces echitabil, de posibilitatea de a-mi pregati apararea... Pe de alta parte, un procuror tanar, cu incredere in justitie, spune: "Se poate dovedi si uneori trebuie sa admit ca nu am avut destula informatie, dar cand am propus, convingerea mea personala era ca fac un lucru corect (...) In orice caz, nu consider ca arestul preventiv este folosit excesiv atat timp cat este decis de instanta si ai posibilitatea de a contesta masura. Cercetarile au demonstrat ca cel mai frecvent argument pentru dispunerea arestului preventiv este acela ca inculpatul reprezinta un potential pericol public, urmat de riscul de recidiva si de riscul de a se sustrage justitiei.

acum 101 luni (5 Feb 2016)

> Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine dreptul la libertate si siguranta este sfant. Daca m-as pomeni brusc arestata preventiv (evident pentru o crima pasionala) as vrea sa stiu ca as beneficia de prezumtia de nevinovatie, de un proces echitabil, de posibilitatea de a-mi pregati apararea... M-ar incalzi gandul ca inainte sa fiu bagata la arest, minti luminate care-mi decid soarta au cugetat indelung si au ajuns la concluzia ca alternative preventive mai blande (cum ar fi sa stau singura si trista la domiciliu) nu ar fi avut acelasi rezultat urmarit prin privarea mea de libertate.

Poate nu sunteti dintre cei in mod deosebit pasionati de drepturile inculpatilor, dar cred ca e important, atunci cand vorbim despre arestul preventiv in spatiul public, sa fim corect informati. Conicidenta a facut ca pe perioada derularii studiului (2014-2015) despre care voi scrie mai jos, o serie de persoane publice acuzate de coruptie sa fi fost arestate. Dar daca familia vine si ii viziteaza in arest preventiv si (ei) incep sa planga, poate vor realiza gravitatea faptei. As fi curioasa sa stiu cati alti judecatori gandesc asa, cati romani sau formatori de opinie considera ca arestul preventiv are un scop educativ.

Raportul realizat de APADOR-CH - intitulat "Este arestul preventiv folosit doar ca masura exceptionala in Romania?" Contine statistici si infografice si face parte dintr-un proiect european mai mare, la care au mai praticipat alte 10 tari, si care doreste a informa Comisia Europeana despre cum este folosit arestul preventiv in practica, pentru ca aceasta sa ia masuri pe viitor care sa evite folosirea lui excesiva si nejustificata. La Tribunalul Ialomita, de exemplu, planuiesc sa revin, mi-a placut all that jazz de pe holurile instantei.

Tot pentru studiu am monitorizat si sedinte de judecata la Tribunalul Bucuresti, sedinte in care s-a verificat legalitatea mentinerii starii de arest preventiv. A fost si asta o experienta interesanta - sa ve... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro