Esecul razboiului anti-ISIS, piatra funerara a Uniunii Europene

Esecul razboiului anti-ISIS, piatra funerara a Uniunii Europene

Mai mult, la numai 550 de km de coasta malteza si 700 km de cea italiana, Statul Islamic isi consolideaza prezenta in Libia aneantizata de anarhia post-Gaddafi. O tinta: sursele de finantare a terorii De asemenea, finantarea terorismului va face obiectul unei reuniuni, in 17 decembrie, a ministrilor de Finante din tarile membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Dincolo de ciocnirea de orgolii, se estimeaza ca bombardamentele coalitiei occidentale - peste 11000 de atacuri incepand din vara anului trecut - au injumatatit capacitatile de productie controlate de gruparea terorista, estimate in 2014 la minim 70000 de barili pe zi. Dupa cum au aratat alegerile regionale de ieri din Franta, care au confirmat postura Frontului National de prim partid al tarii, o criza de securitate de o asemenea gravitate are un mare beneficiar in plan politic: extremismul de dreapta.

acum 64 luni (7 Dec 2015)

>

Retorica razboinica a presedintelui Hollande si maratonul sau diplomatic n-au influentat semnificativ, din 13 noiembrie incoace, ezitarile de pe frontul anti-terorist. Mai mult, confuzia si tensiunea au potentat criza ruso-turca, intr-atat incat au aparut temeri ca incidentul doborarii avionului rus ar putea deveni un detonator echivalent atentatului de la Sarajevo din 1914. Nu e exclus un asemenea risc, avand in vedere alarmanta dinamica a dezordinii globale si dificultatea liderilor planetei de a gestiona provocarile in cascada.

Solidaritate cu pasi timizi

In urma atacurilor de la Paris, David Cameron a obtinut acceptul Parlamentului pentru extinderea raidurilor britanice si asupra Siriei, nu doar a Irakului. Pe langa anuntul suplimentarii contingentului german din cadrul fortelor de mentinere a pacii in Mali, Bundestagul a aprobat angajarea Germaniei in coalitia anti-ISIS, insa numai prin operatiuni de recunoastere si aprovizionare. La randul sau, Washingtonul a decis deplasarea de forte speciale in Siria si Irak si intensificarea bombardamentelor asupra contrabandei cu petrol a auto-intitulatului Stat Islamic. Este un compromis, in nota prudenta a administratiei Obama, intre promisiunea netrimiterii de trupe combatante la sol si presiunea amplificata de atentatele din ultima vreme.

Occidentul sufera, inca, din cauza lipsei unei politici coerente de contracarare a amenintarii jihadiste, atat pe teren propriu, cat si in Siria, Irak ori Libia.

In vreme ce diplomatia anti-terorista a Parisului se loveste de ezitari si interese contradictorii, tactica vestica actuala, de a miza in teren exclusiv pe fortele locale, isi arata limitele.

Intre timp, teroristii islamisti isi demonstreaza constant capacitatea de actiune la scara globala, dupa cum atesta atacurile din Mali, California si Londra. Mai mult, la numai 550 de km de coasta malteza si 700 km de cea italiana, Statul Islamic isi consolideaza prezen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro