"Escobar" olandez zguduie partidul premierului Rutte

Anouchka van Miltenburg (foto), presedinta Camerei inferioare a Parlamentului olandez, a demisionat sambata, fiind al treilea responsabil politic afectat de un scandal in care este implicat un traficant de droguri si care zguduie de luni de zile partidul aflat la putere, VVD (Partidul popular liberal si democrat). Motivele afacerii - Teeven a fost acoperit in acordul cu Helman de superiorii sai, considera unii jurnalisti olandezi de investigatii care au avut acces la documentele secrete si in spatele afacerii se afla o cerere de confiscare a banilor altui criminal olandez, Hakkelar, in suma de 123 milioane euro.

acum 98 luni (16 Dec 2015)

Un vechi scandal privind un acord cu un traficant de droguri arunca Olanda in criza politica cu demisii rasunatoare, ultima fiind a presedintei Camerei inferioare a Parlamentului.

Anouchka van Miltenburg (foto), presedinta Camerei inferioare a Parlamentului olandez, a demisionat sambata, fiind al treilea responsabil politic afectat de un scandal in care este implicat un traficant de droguri si care zguduie de luni de zile partidul aflat la putere, VVD (Partidul popular liberal si democrat).

"Am decis sa demisionez imediat din functia de presedinte a Camerei inferioare", a declarat van Miltenburg, membru al partidului premierului Mark Rutte in cadrul unei conferinte de presa.

Acest traficant, Cees Helman, aflat in fruntea unei retele internationale de trafic de droguri in anii ’80 si ’90, si-a vazut conturile din Luxemburg sechestrate in cadrul unei anchete din 1993.

Interogat asupra acestei afaceri in 2014, ministrul Justitiei, Ivo Opstelten, afirmase intr-o prima faza ca nu a gasit vreo urma a acestei indemnizatii, dupa care a recunoscut un acord de 1,25 milioane florini (567.000 euro).

Milioane de euro

Documente ale ministerului de Justitie dezvaluite in martie 2015 au relevat ca Cees Helman a primit in realitate 4,7 milioane florini (2,13 milioane euro) de la justitia olandeza. In ultimele zile,van Miltenburg a fost acuzata de parlamentarii opozitiei ca a ascuns comisiei de ancheta parlamentara elemente esentiale ale acestei afaceri.

Partidul liberal al premierului olandez, Mark Rutte este afectat de acest scandal privind un acord de acum 15 ani cu traficantul de droguri Cees Helman. Demisiile din martie ale lui Opstelten si Teeven au fost apreciate de media ca o "lovitura dura" pentru liberalii VVD, cei doi fiind "simboluri ale luptei contra crimei", unul din fundamentele politicii lui Mark Rutte.

Misterul "targului" cu Helman

Documentele privind afacerea dintre Fred Teeven si t... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro