Escapadele offshore ale coruptilor

Optimizarea, evaziunea sau frauda fiscala nu au miros in aceasta tara care si-a facut o specialitate de a primi prada furata de fosti tirani - de la Ferdinand Marcos la "Baby Doc" Duvalier, trecand prin Augusto Pinochet - fara a fi vreodata ingrijorata. Petropars si alt client au primit de la Mossack Fonseca aceeasi cutie postala in Insulele Virgine britanice, adresa fiind semnalata de banci ca fiind legata de o intreprindere aflata pe lista neagra.

acum 96 luni (7 Apr 2016)

"Monstrul" creat in Panama de Mossack Fonseca este poarta de intrare intr-o lume subterana unde se intalnesc baroni ai drogurilor, mafioti, politicieni corupti, teroristi sau bancheri avizi de optimizare fiscala.

In 1977, Ramon Fonseca, sub pecetea unei fiscalitati zero pentru toate devizele straine, a construit un imperiu al umbrei si a fuzionat in 1986 cu alt cabinet juridic, al lui Jurgen Mossack, creand o caracatita tentaculara. Un monstru care pune societatile sale fantoma in serviciul altor monstri - de la dictatorul zimbabwean Mugabe, 92 de ani, la ex-dictatorul libian Gaddhafi, si Bashar al-Assad. Optimizarea, evaziunea sau frauda fiscala nu au miros in aceasta tara care si-a facut o specialitate de a primi prada furata de fosti tirani - de la Ferdinand Marcos la "Baby Doc" Duvalier, trecand prin Augusto Pinochet - fara a fi vreodata ingrijorata.

Cabinetul panamez de avocatura isi ofera serviciile oricarui detinator de dolari, oricare este natura sau originea lor. "In Panama, in materie de albire a banilor, s-a facut totul" declara Miguel Antonio Bernal, profesor de drept la Universitatea din Panama. Firma Mossack Fonseca este comparata cu o spalatorie de 5 stele. Dupa ce acest paradis fiscal a trebuit sa abandoneze sistemul sau de actiuni la purtator anonime, Mossack Fonseca s-a repliat in Panama, dar nu a pierdut nimic din ambitiile de a fi unul din liderii evaziunii fiscale la scara industriala, scrie Le Monde. Documentele "Panama Papers" releva ca firma panameza de avocatura a actionat pentru o companie iraniana, Petropars care fusese pusa la index de SUA in 2010. Petropars si alt client au primit de la Mossack Fonseca aceeasi cutie postala in Insulele Virgine britanice, adresa fiind semnalata de banci ca fiind legata de o intreprindere aflata pe lista neagra. Episodul pune in lumina lipsa de rigoare in procedurile firmei de avocatura Mossack Fonseca (MF). Dupa numeroase controale, MF a descoperit ca lucra pentru Petropars si ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro