Esaloanele doi si trei ale puterii, macinate de coruptie

Coruptia care macina esaloanele doi si trei ale administratiei publice merita insa si ea toata atentia, pentru ca este rezultatul unei practici pe cat de daunatoare, pe atat de greu de desfiintat: numirile in functie se fac prea putin spre deloc pe criterii de pregatire si integritate, si mai mult dupa culoarea politica si gradul de disponibilitate al respectivilor de a fi partasi ai grupului infractional. Si-a prezentat saptamana trecuta demisia din conducerea ANAF (era vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat) si de la sefia Directiei Generale Antifrauda Fiscala dupa ce DNA l-a acuzat de trafic de influenta si i-a interzis nu doar sa paraseasca tara, ci si sa desfasoare activitati ca functionar al ANAF. Acuzatiile formulate de DNA au fost de trafic de influenta, instigare la spalare de bani, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, luare de mita, participatie improprie la spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

acum 90 luni (14 Sep 2015)

Sub avalansa de dosare deschise pe numele unor "pesti mari" (ne amintim, expresia a fost lansata - si repetata ani la rand - de catre oficialii europeni care vorbeau despre lupta anticoruptie in Romania), aproape ca scapa neobservate informatiile despre "ispravile" unor secretari de stat, sefi de directii si autoritati guvernamentale, unele cu rol important tocmai in buna gestionare a banului public. Cum ar putea, de pilda, atrage atentia publica cazul lui Romeo Nicolae, pana acum cateva zile sef la Antifrauda, cand ai un premier in functie urmarit penal si aproape de finalizarea anchetei? Sau cand DNA a ajuns la al treilea dosar penal pe numele ex-ministrului de Finante Darius Valcov, iar in conturile din strainatate ale primarului Radu Mazare inspectorii de integritate gasesc aproape 780.000 de euro?

Coruptia care macina esaloanele doi si trei ale administratiei publice merita insa si ea toata atentia, pentru ca este rezultatul unei practici pe cat de daunatoare, pe atat de greu de desfiintat: numirile in functie se fac prea putin spre deloc pe criterii de pregatire si integritate, si mai mult dupa culoarea politica si gradul de disponibilitate al respectivilor de a fi partasi ai grupului infractional. Si-a prezentat saptamana trecuta demisia din conducerea ANAF (era vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat) si de la sefia Directiei Generale Antifrauda Fiscala dupa ce DNA l-a acuzat de trafic de influenta si i-a interzis nu doar sa paraseasca tara, ci si sa desfasoare activitati ca functionar al ANAF. Motivatia poate fi gasita tocmai in faptele imputate acestuia: pe cand era consilier superior in ANAF, in 2010, ar fi promis reprezentantului unei firme, contra a 5.000 de euro, ca il va ajuta sa plateasca la bugetul de stat o suma de aproape 13 ori mai mica decat stabilisera inspectorii fiscali. Trebuie mentionat ca Nicolae a fost inscaunat la sefia Antifrauda de premierul Ponta in august 2013, fiind luat din functia de sef al Autoritatii Nat... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro