Erste: Ce riscuri prezinta noul Cod Fiscal

De ce nu este buna supraincalzirea economiei Intre riscurile mentionate de Erste Group ca efecte ale noului Cod Fiscal se afla posibilitatea ca deficitul bugetar sa nu respecte angajamentele Romaniei din acordurile cu FMI si Comisia Europeana, de sub 3% din PIB, ceea ce va inrautati relatiile Romaniei cu creditorii internationali. Care sunt celelalte riscuri Alte riscuri prevazute de Erste sunt retrogradarea ratingurilor Romaniei de catre agentiile de evaluare financiara, cresterea costurilor de finantare, scaderea investitiilor ca urmare a ajustarii cheltuielilor pe termen scurt, precum si ajustari pe termen mediu care sa aiba efecte economice contrare.

acum 107 luni (2 Aug 2015)

Prevederile noului Cod Fiscal risca sa duca la accelerarea consumului in 2016, una dintre consecinte fiind supraincalzirea economiei, apreciaza bancherii de la Erste intr-o analiza recenta.

Consumul privat din Romania din 2016 ar putea depasi cu 1,1 puncte estimarile anterioare, urmand sa se situeze la 4,5%, ca efect al pachetului de masuri din noul Cod Fiscal, arata bancherii de la Erste intr-o analiza efectuata recent. In aceste conditii, avansul mediu al consumului in perioada analizata va fi de 4,5%, cu un punct procentual peste estimarea din scenariul de baza al institutiei financiare. Scenariul de baza al bancii austriece prevedea un avans al consumului privat de 3,7% in acest an, urmat de o crestere de 3,6% in 2016, 3,5% in 2017 si 3,4% in 2018 si 2019.

De ce nu este buna supraincalzirea economiei

Intre riscurile mentionate de Erste Group ca efecte ale noului Cod Fiscal se afla posibilitatea ca deficitul bugetar sa nu respecte angajamentele Romaniei din acordurile cu FMI si Comisia Europeana, de sub 3% din PIB, ceea ce va inrautati relatiile Romaniei cu creditorii internationali.

Pentru 2016, Erste a majorat previziunea referitoare la deficitul bugetar de la nivelul de 1,2% prevazut in scenariul de baza la 3,5%. Pentru urmatorii trei ani, banca a revizuit estimarea de la un deficit de 1,1% din PIB la 3% in 2017, 2,6% in 2018 si 2,3% in 2019.

Care sunt celelalte riscuri

Alte riscuri prevazute de Erste sunt retrogradarea ratingurilor Romaniei de catre agentiile de evaluare financiara, cresterea costurilor de finantare, scaderea investitiilor ca urmare a ajustarii cheltuielilor pe termen scurt, precum si ajustari pe termen mediu care sa aiba efecte economice contrare.

In perspectiva reducerii TVA de la 24% la 19%, Erste a revizuit in scadere estimarea referitoare la inflatia din decembrie 2016 la 0,7%, in timp ce rata medie a inflatiei se va mentine usor negativa (-0,3%). Unul dintre acestea este int... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro