Eroul Vasile Chilian, care a platit cu viata pentru ca si-a iubit patria. Inainte de a-si da sufletul a rostit cuvintele: "Mor pentru tara mea"

Eroul Vasile Chilian, care a platit cu viata pentru ca si-a iubit patria. Inainte de a-si da sufletul a rostit cuvintele:

Incepand de la Neculele din muntii Buzaului, prin satele vrancene de pe apa Zabalei a Narujei si a Putnei, Chilian si-a intocmit repede o retea de oameni credinciosi care indreptau spre casa lui din Burca, in grupuri mici, de 5-6 insi, pe cei ce voiau sa treaca in Moldova. Prin ei, Vasile Chilian trimitea Comandamentului Roman si rapoarte privitoare la structura frontului german, miscari de trupe, unitatile si locul depozitelor de munitii", ne spune istoricul Florin Dirdala, de la Arhivele Vrancea.

acum 55 luni (4 Aug 2016)

Documentele de arhiva din Vrancea amintesc despre o executie petrecuta in timpul Primului Razboi Mondial chiar in Focsani. Este vorba de cunoscutul grup condus de Vasile Chilian, eveniment despre care la vremea respectiva s-a scris chiar si in presa din Germania.

Tragica intamplare traita de vrancenii s-a petrecut la sfarsitul lunii august, dupa victoria trupelor romane de la Marasesti. Vasile Chilian, un locuitor instarit din Burca, comuna Vidra, in varsta de 50 de ani, s-a trezit in ziua de 26 decembrie 1916 ca armatele germane i-au ocupat satul, acestea oprindu-si trupele si tehnica pe malul Putnei.

In februarie 1917, Vasile Chilian, cu ajutorul unei intinse grupari de neamuri si prieteni din toate satele Vrancei, ocupate de inamic, a inlesnit militarilor romani ramasi in teritoriul ocupat si prizonierilor evadati din lagarele nemtesti sa treaca pe ascuns linia frontului, dincolo in Moldova. Podul ce lega satul Burca de Vidra era rupt si daramat in apa, la fel era ruinata si moara lui, catinisul in acea parte era pe atunci des si apa Putnei sub pod. Incepand de la Neculele din muntii Buzaului, prin satele vrancene de pe apa Zabalei a Narujei si a Putnei, Chilian si-a intocmit repede o retea de oameni credinciosi care indreptau spre casa lui din Burca, in grupuri mici, de 5-6 insi, pe cei ce voiau sa treaca in Moldova. Prin ei, Vasile Chilian trimitea Comandamentului Roman si rapoarte privitoare la structura frontului german, miscari de trupe, unitatile si locul depozitelor de munitii", ne spune istoricul Florin Dirdala, de la Arhivele Vrancea.

Potrivit documentelor din arhiva, trecerile peste apa se faceau in noptile fara luna si mai ales cand apele Putnei erau mai mari si fugarii, mai ales cei ce stiau sa inoate, treceau usor urmand firul apei de la un mal la celalalt. Dar intr-o noapte, de la sfarsitul lunii mai 1917, un grup ce se pornise sa treaca e descoperit de patrulele nemtesti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro