Eroina Unirii de la 1859. Cocuta Conachi, romanca fara teama care a distrus intrigile otomanilor

Eroina Unirii de la 1859. Cocuta Conachi, romanca fara teama care a distrus intrigile otomanilor

La 17 august 1828 se nastea la palatul de la Tiganesti (judetul Galati), aflat la doar cativa kilometri de Tecuci, spre bucuria varstnicilor ei parinti (Costache Conachi si Zulnia Conachi-Negri), Ecaterina Conachi, cunoscuta ulterior mai ales cu prenumele Cocuta. "La varsta de numai 17 ani, Cocuta se casatoreste cu Nicolae Vogoride, un principe de origine bulgara (n.r: tron pe care urmasii lui l-au si revendicat la un moment dat), care raspundea de finantele tarii. Imediat dupa ce sotul a fost investit in functia de caimacan (loctiitor de domn) si si-a declarat raspict ura fata de unionisti, Cocuta i-a trimis acestuia, la Iasi, o scrisoare plina de indignare si de furie, din care se subintelegea clar ca vointa de unire a romanilor nu poate fi infranta. In unele surse se vorbeste si despre implicarea unei prostituate aduse de Vogoride de la Paris, insa supozitia paca la testul cronologiei, caci aceasta a fost adusa in tara dupa publicarea scrisorilor si cand relatia dintre cei doi soti se rupsese definitiv. Abia acum, la mai bine de un secol si jumatate de atunci, sculptorul Dan Mateescu, prin bunavointa Fundatiei Pelin, a realizat un excelent bust al Cocutei, pe care insa nu am reusit sa-l instalam in Parcul Cuza din orasul Tecuci, acolo unde-i este locul, intrucat formalitatile birocratice sunt cumplite", mai spune Vasile Ghica.

acum 64 luni (29 Jan 2018)

La 17 august 1828 se nastea la palatul de la Tiganesti (judetul Galati), aflat la doar cativa kilometri de Tecuci, spre bucuria varstnicilor ei parinti (Costache Conachi si Zulnia Conachi-Negri), Ecaterina Conachi, cunoscuta ulterior mai ales cu prenumele Cocuta. I-a devenit muza si, la cinci ani dupa ce ea ramasese vaduva, s-au casatorit. Unul dintre ei (practic frate vitreg al Cocutei) a fost Costachi Negri, om de vasta cultura, politician, infocat unionist. A murit la numai 26 de ani.

Din pacate, la varsa de cinci ani, Cocuta a ramas orfana de mama. Poetul a jelit-o in versuri tulburatoare pe sotia sa tot restul vietii si s-a ingrijit permanent de educatia Cocutei.

"La varsta de numai 17 ani, Cocuta se casatoreste cu Nicolae Vogoride, un principe de origine bulgara (n.r: tron pe care urmasii lui l-au si revendicat la un moment dat), care raspundea de finantele tarii. In 1857, Inalta Poarta l-a investit pe acesta cu functia de caimacan, adica loctiitor de domn si i-a promis tronul Moldovei daca va reusi sa zadarniceasca unirea celor doua principate. La nunta de la Tiganesti a participat si domnitorul Sturdza.

In 1849, Costache Conachi s-a stins din viata in urma unei crize de astm, iar momentul a deschis calea unor jocuri de culise interesante. Din naivitate, Cocuta i-a dat o "plenipotenta"(imputernicire) sotului ei, care ii permitea acestuia sa administreze, dupa bunul plac, intreaga chiverniseala ramasa de la tatal ei. Dupa divortul survenit in 1860, se naste al patrulea copil care a primit numele de familie Conachi.

Cocuta Conachi si Nicolae Vogoride FOTO Institutul Cultural Roman

Ulterior, Cocuta calatoreste mult prin Europa. "In 1864, se casatoreste la Torino cu Emanuelle Ruspoli, principe de Paggia-Souza, senator si sinodic al Romei, apropiat al regelui Vitorio Emanuelle al II-lea. S-a implicat chiar in ampla miscare de unificare a Italiei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro