Eroii uitati ai Revolutiei. Din 10 tineri cu studii universitare, doar unul stie ce s-a intamplat in decembrie 1989

Pelerinaj la groapa de gunoi Luni, un grup de raniti si urmasi ai celor ucisi la Timisoara a facut un pelerinaj la canalul de la groapa de gunoi de la Popesti-Leordeni, unde Securitatea a aruncat cenusa cadavrelor incine-rate pentru a sterge urmele represiunii din Timisoara din decembrie 1989. Soldati in termen ucisi ca teroristi pentru legitimarea lui Ion Iliescu ca sef de stat Macelul de la Aeroportul International Otopeni din dimineata zilei de 23 decembrie 1989, in care au fost ucisi 39 de soldati in termen, patru ofiteri de la trupele de Securitate si unul de la Armata, precum si opt salariati ai TAROM, developeaza modelul diversiunii folosit de fortele grupate in jurul lui Ion Iliescu cu scopul de a prelua puterea si de a se legitima in fata poporului ca salvatori ai natiei de actiunile sangeroase ale "teroristilor". Rolul "teroristilor" de la Aeroportul Otopeni a fost jucat, fara voia lor, de soldatii in termen de la trupele de Securitate de la o unitate de transmisionisti din Campina. Spre deosebire de soldatii in termen si ofiterii din structurile Aviatiei Militare, spre exemplu, care aveau acces la transmisiile in direct ale Revolutiei de la posturile de Radio si TV si stiau de fuga sotilor Ceausescu, de aparitia "teroristilor", soldatii in termen de la Securitate erau tinuti in izolare informationala totala. Originea diversiunii cu teroristii Strategia de preluare a puterii de catre esaloanele inferioare ale PCR si Securitatii in caz de necesitate era parte a unui plan de actiune, stabilit pri-ma data printr-un ordin strict secret al ministrului de Interne (din care facea parte Securitatea) in 1977, dupa revolta minerilor din Valea Jiului, ne relateaza ge-neralul magistrat in retragere Dan Ioan, fost sef operativ al Procuraturii Mili-tare in primii ani de dupa 1990. Potrivit instructiunilor, "Detasamentul Special de Interventie Antitero, la ordin, participa la restabilirea ordinii si linistii publice (…) Participa, impreuna cu compar-timentele informative de la nivel central si teritorial, la masurile de inselare si derutare a elementelor teroriste (…) Actioneaza prin dispunerea lunetistilor si a celorlalte elemente de dispozitiv pentru spriji-nirea echipelor de asalt in executarea lichidarii (…) Grupurile de lupta trebuie intarite cu echipe tehnice de inter-ceptare a convorbi-ri-lor radio si telefonice, de transmitere de mesaje false, de intrerupere a circuitelor telefonice si electrice, de provocare de deranjamente la sistemele de alimentare cu apa, gaze, bruiaj radio etc."

acum 46 luni (24 Dec 2016)

De ce trebuie sa scriem macar in luna decembrie despre Revolutia din 1989, despre ucigasii de atunci si despre victime? Pentru ca inca nu s-a facut dreptate si adevarul inca nu a fost rostit oficial, iar tinerii, nascuti dupa evenimente, trebuie sa afle pretul platit cu sange pentru libertatea lor de azi.

In anii ’90, zeci de mii de romani, printre care foarte multi tineri, ie-seau pe strazi pentru a cere adevarul despre uciderea, in decembrie 1989, a 1.104 oa-meni si ranirea altor 3.352. erau, in 1990, strigatele de durere ale miilor de tineri care marsaluiau pe strazile oraselor-martir. Am chestionat cateva zeci de tineri de pana in 25 de ani, intrebandu-i ce stiu despre Revolutia din decembrie 1989, despre mortii si ranitii de atunci, daca s-a aflat adevarul despre ucigasi, daca s-a facut dreptate victimelor.

Ana Maria Dolcu, 23 de ani, absolventa a Facultatii de Litere, masteranda, a fost singura dintre cei 10 care stia cate ceva despre Revolutia din decembrie 1989.

Prietena ei, Cristina Paraschiv, 25 de ani, absoventa a ASE, ne-a spus ca nu stie nimic despre Revolutie, ca nici nu a auzit de ea si ca nici nu o intereseaza.

Tinerii chestionati de RL, care nu stiau nimic despre Revolutie, nici nu au votat la ultimele alegeri parlamentare din 11 decembrie, anul acesta.

Probabil exista o legatura de cauzalitate intre igno-ra-rea sangelui varsat pentru a avea, intre altele, si alegeri libere, si absenta de la vot. Singurii care mai sunt interesati de aflarea adeva-rului despre Revolutia din decembrie 1989 si care isi cauta si azi mortii sunt ra-nitii si urmasii celor ucisi atunci.

Pelerinaj la groapa de gunoi

Luni, un grup de raniti si urmasi ai celor ucisi la Timisoara a facut un pelerinaj la canalul de la groapa de gunoi de la Popesti-Leordeni, unde Securitatea a aruncat cenusa cadavrelor incine-rate pentru a sterge urmele represiunii din Timisoara din decembrie 1989.

Marti, acelasi grup d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro