Erdogan vrea regim prezidential forte
O comisie de experti ai OSCE s-a ingrijorat de aceasta prezenta prezidentiala, contrara literei si spiritului Constitutiei, potrivit careia presedintele trebuie sa observe in limitele strictei neutralitati.In spatele polemicii deschisa privind angajarea presedintelui in campanie se afla alta dezbatere - dezacorduri in AKP privind mutatia institutionala si politica dorita de Erdogan, garda veche luand distanta fata de o astfel de schimbare. AKP, "arma politica" Erdogan era sigur ca AKP va pastra majoritatea in Parlament si va vota tot ceea ce va veni din partea sa, iar modificarea Constitutiei si trecerea la un sistem prezidential era ca si rezolvata.
Partidul aflat la putere in Turcia, AKP, al presedintelui Erdogan, risca sa piarda majoritatea parlamentara la alegerile din 7 iunie, iar partidul pro-kurd, HDP, e in ascensiune, creditat cu 10,4%. In culise, situatia nu este atat de calma pe cat pare, iar iesirile nervoase publice ale presedintelui Recep Tayyip Erdogan sunt o dovada.
Eforturile lui Erdogan, ales sef al statului vara trecuta, de a-si mentine dominatia asupra politicii Turciei sunt la originea sciziunii partidului sau, AKP si a tensiunilor cu premierul Ahmet Davutoglu. Scrutinul din 7 iunie este deosebit de important pentru seful statului care vizeaza modificarea Constitutiei pentru a-i conferi puteri sporite ca presedinte. Nervozitatea prezidentiala a devenit evidenta dupa sondajele de saptamana trecuta care estimau ca AKP ar putea sa piarda majoritatea absoluta in Parlament, fiind nevoie de aliante pentru a reusi modificarea Constitutiei.
De cand a fost ales presedinte, Recep Tayyif Erdogan a devenit un hiper-presedinte, dominand un executiv bicefal, exprimandu-se asupra modului de conducere a reformelor, implicandu-se in dezbaterile politice si nu ezita sa infrunte liderii opozitiei, deschizand polemici foarte dure asupra trecutului, prezentului sau viitorului Turciei, arata Zaman.fr. Ca atare, angajarea presedintelui in campania electorala nu este de mirare, dar ce a surprins este amploarea si radicalitatea.
O comisie de experti ai OSCE s-a ingrijorat de aceasta prezenta prezidentiala, contrara literei si spiritului Constitutiei, potrivit careia presedintele trebuie sa observe in limitele strictei neutralitati.In spatele polemicii deschisa privind angajarea presedintelui in campanie se afla alta dezbatere - dezacorduri in AKP privind mutatia institutionala si politica dorita de Erdogan, garda veche luand distanta fata de o astfel de schimbare.
AKP, "arma politica"
Erdogan era sigur ca AKP va pastra majoritatea in Parlament si va vota tot ceea ce va ven... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro