Erdogan se pregateste sa devina Sultan. Reforma constitutionala dorita de presedintele turc, discutata in Parlament

Parlamentul de la Ankara a examinat o reforma constitutionala dorita de presedintele Recep Tayyip Erdogan, presat sa-si intareasca prerogativele dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie. O masina-capcana a vizat un autocar de transport al fortelor speciale antitero in apropierea stadionului echipei de fotbal Besiktas, pe malul Bosforului si un kamikaze s-a detonat un minut mai tarziu in mijlocul unui grup de politisti intr-un parc din vecinatate. Istanbul si alte orase turce au fost lovite in acest an de o serie de atentate revendicate de miscarea separatista kurda si de altele atribuite grupului terorist ISIS

acum 51 luni (12 Dec 2016)

Parlamentul turc a examinat sambata o reforma a Constitutiei care intareste prerogativele presedintelui Erdogan, si asa autoritariste. Seara, in centrul Istanbulului a fost comis un dublu atentat soldat cu moartea a 30 de politisti si 7 civili.

Seful statului turc vrea reformarea Constitutiei, fara sa dispuna de majoritatea parlamentara necesara. Parlamentul de la Ankara a examinat o reforma constitutionala dorita de presedintele Recep Tayyip Erdogan, presat sa-si intareasca prerogativele dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie. Partidul sau al Justitiei si Dezvoltarii (PKK, islamo-conservator) nu dispune de majoritatea necesara, avand 317 deputati din numarul de 367 necesar, pentru adoptarea amendamentelor prin votul Parlamentului.

A obtinut insa sustinerea partidului nationalist (MHP, extrema dreapta, 40 de deputati) pentru convocarea unui referendum in primavara anului 2017.

Primul presedinte turc ales prin vot universal in august 2014, dupa ce a fost 11 ani premier, Recep Tayyip Erdogan vrea legiferarea faptului, in prezent, este cel care conduce Executivul si nu premierul, cum prevede Constitutia in vigoare. Parlamentul va deveni o camera de inregistrare, functia premierului va fi suprimata si vor fi numiti doi vicepresedinti.

Marsul fortat al presedintelui Erdogan spre un referendum pentru extinderea puterilor sale este insotit de o severa represiune a opozitiei, care agraveaza polarizarea in interiorul tarii si tensiunile cu Europa. Dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, autoritatile turce au lansat vaste epurari care, depasind vanarea presupusilor pucisti, au lovit si principalul partid pro-kurd din tara (HDP), co-presedintii fiind incarcerati. Dupa puci, presedintele Erdogan a declarat starea de urgenta si semneaza decrete care permit prelungirea arestarii la 30 de zile.

ONU denunta folosirea torturii si altor rele tratamente dupa puci si avertizeaza asupra crearii unui "climat propice torturii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro