Erdogan isi reevalueaza politica externa: Putin, preferat in fata NATO

Erdogan isi reevalueaza politica externa: Putin, preferat in fata NATO

Pe vremea cand era consiliat de Ahmet Davutoglu, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan visa sa duca o politica externa ferita de amenintarea unor vecini inamici. Astfel, tentativa de lovitura de stat din Turcia a accelerat normalizarea relatiilor intre Erdogan si Putin, care au fost grav afectate de doborarea unui avion de vanatoare rusesc la granita turco-siriana de catre aviatia militara turca.

acum 90 luni (8 Jan 2017)

Pe vremea cand era consiliat de Ahmet Davutoglu, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan visa sa duca o politica externa ferita de amenintarea unor vecini inamici. Daca problema kurda a dus la o oarecare complezenta a Guvernului turc fata de organizatia terorista sunnita Statul Islamic, problema Gulen favorizeaza in prezent o apropiere de Rusia, chiar si cu riscul racirii relatiilor traditionale cu partenerii din NATO, comenteaza jurnalistul Daniel Vernet pentru slate.fr.

Jihadistii din Statul Islamic au comis mai multe atentate sangeroase in Turcia, dar au evitat sa-si declare deschis ostilitatea fata de aceasta tara. La randul lor, autoritatile de la Ankara s-au grabit de cele mai multe ori sa arate cu degetul spre militantii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, fara a astepta sa constate daca erau sau nu vinovati. Erdogan vede in actiunile PKK drept principala amenintare la integritatea teritoriala a tarii sale si in Statul Islamic un alt mijloc de combatere a acestei miscari, avand in vedere dusmania dintre kurzi si jihadisti. Presata de occidentali, Ankara a fost nevoita in cele din urma sa renunte la atitudinea ambivalenta fata de Statul Islamic. Erdogan l-a acuzat pe Gulen de orchestrarea tentativei de puci din vara trecuta si ii imputa toata relele intamplate in Turcia. Discursul anti-Gulen al lui Erdogan nu-i sensibilizeaza nici pe partenerii din NATO, ceea ce-l determina pe presedintele turc sa-si caute noi aliati.

Astfel, tentativa de lovitura de stat din Turcia a accelerat normalizarea relatiilor intre Erdogan si Putin, care au fost grav afectate de doborarea unui avion de vanatoare rusesc la granita turco-siriana de catre aviatia militara turca.

Ambii sefi de stat sunt interesati sa mentina relatii bune intre ei, trecand chiar si peste episodul uciderii ambasadorului rus la Ankara Andrei Karlov de catre un politist turc, noteaza slate.fr. Pe de o parte, Erdogan poate pune ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro