Erdogan, in fruntea sustinerii cauzei palestiniene. Putin si 57 de lideri musulmani vor veni in Turcia pentru a discuta despre Ierusalim

Erdogan, in fruntea sustinerii cauzei palestiniene. Putin si 57 de lideri musulmani vor veni in Turcia pentru a discuta despre Ierusalim

Erdogan i-a invitat la Istanbul pe liderii Organizatiei pentru Cooperare Islamica (OCI) pentru a-si coordona actiunile in cazul deciziei lui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului. Presedintele turc a atras atentia ca decizia anuntata miercuri de liderul de la Casa Alba "desconsidera complet" rezolutia din 1980 a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite privind statutul orasului, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de catre Israel.

acum 55 luni (9 Dec 2017)

Erdogan i-a invitat la Istanbul pe liderii Organizatiei pentru Cooperare Islamica (OCI) pentru a-si coordona actiunile in cazul deciziei lui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului. Summitul OCI este convocat pentru saptamana viitoare, imediat dupa intalnirea dintre Erdogan si Putin, care va avea loc luni, la Ankara.

In paralel, si-a intetit criticile la adresa liderului de la Casa Alba. El a avertizat joi ca recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului asaza regiunea Orientului Mijlociu "intr-un cerc de foc".

Presedintele turc a atras atentia ca decizia anuntata miercuri de liderul de la Casa Alba "desconsidera complet" rezolutia din 1980 a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite privind statutul orasului, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de catre Israel.

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri la Istanbul in semn de sustinere pentru palestinieni si de dezaprobare a deciziei lui Trump.

Problema Ierusalimului agita de decenii bune diplomatia internationala.

Israelul a ocupat partea de est a Ierusalimului in 1967 si a anexat-o pentru a proclama intregul oras drept capitala sa "eterna si indivizibila". Palestinienii isi doresc la randul lor ca partea de est a Ierusalimului sa fie capitala statului la care aspira.

De la infiintarea Israelului in 1948, comunitatea internationala s-a ferit sa recunoasca Ierusalimul, un oras sfant pentru evrei, musulmani si crestini, drept capitala, considerand ca statutul sau final trebuie stabilit in negocierile de pace israeliano-palestiniene. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro