Erdogan face jocurile lui Putin. Rusia a negociat cu Turcia o ruta alternativa pentru South Stream
Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relateaza agentia Tass. De asemenea, Rusia va creste livrarile cu 3 miliarde de metri cubi pe an catre Turcia, oferind statului condus de Erdogan si un discount de pret de 6% incepand cu 1 ianuarie. Anuntul de oprire a South Stream este o miscare tactica din partea lui Vladimir Putin Martin Dimitrov, vicepresedintele Comisiei pentru energie din Parlamentul bulgar De altfel, liderul de la Kremlin a indemnatat Bulgaria sa solicite despagubiri pentru veniturile pierdute.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relateaza agentia Tass. Liderul de la Kremlin a apreciat ca pozitia Uniunii Europene in legatura cu proiectul South Stream nu este constructiva si din acest motiv Rusia isi va reorienta resursele catre alte state. Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este in relatii tensionate. Erdogan il ajuta pe Putin Dar Moscova a gasit o solutie de avarie la Ankara si a fost negociata de Putin cu presedintele Recept Tayyip Erdogan: o conducta prin Marea Neagra ce va ajunge la tarmurile turcesti.
Gazprom va construi, alaturi de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, relateaza Bloomberg. Acesta a precizat ca aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adica 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis catre tarile din Balcani. De asemenea, Rusia va creste livrarile cu 3 miliarde de metri cubi pe an catre Turcia, oferind statului condus de Erdogan si un discount de pret de 6% incepand cu 1 ianuarie. Activitatile de constructie a gazoductului South Stream incepusera in Bulgaria in octombrie 2013, dar au fost suspendate in luna iunie dupa ce Comisia Europeana a declarat ca proiectul ar putea incalca regulile de competitivitate ale UE.
Alternativa Slovaciei la South Stream, conducta Eastring
Operatorul gazoductelor din Slovacia, Eustream, a propus, la sfarsitul saptamanii trecute, construirea unei noi conducte pentru transportul gazelor naturale din vestul Europei catre Balcani, ca alternativa la proiectul South Stream, conducta care ar ajuta tarile din sud-estul Europei sa reduca dependenta de importurile din Rusia.
... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro