Erdogan apara democratia distrugand-o

UPDATE 09.32: Erdogan: Armata turcă va fi restructurată, va primi sange nou --- Revenit la Ankara pentru prima oară după puciul eşuat, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat instaurarea stării de urgenţă şi suspendarea temporară a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Președintele turc a explicat postului Al Jazeera că vrea restabilirea pedepsei cu moartea in Turcia şi a precizat că starea de urgenţă - pentru trei luni, deocamdată - va oferi mijloace "de eliminare a ameninţărilor care apasă asupra democraţiei, statului de drept, libertăţilor cetăţenilor noştri" după tentativa de lovitură de forţă a unei părţi din armată, in noaptea de 15/16 iulie.

acum 86 luni (22 Jul 2016)

UPDATE 09.32: Erdogan: Armata turcă va fi restructurată, va primi sange nou

---

Revenit la Ankara pentru prima oară după puciul eşuat, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat instaurarea stării de urgenţă şi suspendarea temporară a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Președintele turc a explicat postului Al Jazeera că vrea restabilirea pedepsei cu moartea in Turcia şi a precizat că starea de urgenţă - pentru trei luni, deocamdată - va oferi mijloace "de eliminare a ameninţărilor care apasă asupra democraţiei, statului de drept, libertăţilor cetăţenilor noştri" după tentativa de lovitură de forţă a unei părţi din armată, in noaptea de 15/16 iulie.

Odată intrată in vigoare, starea de urgenţă va permite omului-forte al Turciei să impună noi legi şi să restrangă drepturile şi libertăţile cetăţenilor turci. Şi ii oferă libertate totală de a-şi realiza proiectul de "hiperpreşedinţie". Articolul 121 din Constituţia turcă, ce reglementează starea de urgenţă, cere ca Parlamentul să-şi dea consimţămantul şi să fixeze durata la maximum şase luni. El permite Executivului sub conducerea preşedintelui să emită decrete cu forţă de lege asupra problemelor legate de starea de urgenţă. Există şi ingrijorări legate de amploarea represiunii declanşată după dejucarea puciului care a vizat mii de militari, poliţişti, soldaţi, judecători, funcţionari, profesori, Erdogan şi autorităţile insistand că măsurile sunt necesare pentru eliminarea rapidă a partizanilor mişcării Gülen, imamul exilat in SUA din 1993, acuzat de preşedinte că ar fi creierul puciului.

60.000 de persoane pedepsite

Circa 60.000 de funcţionari, soldaţi, poliţişti, procurori şi personal universitar sunt sub proiectoarele guvernului, mulţi dintre ei fiind deja arestaţi. Turcia a blocat şi site-ul WikiLeaks, care a publicat o parte de mii de e-mailuri ale mem... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro