Epopeea parcului Cozla, solutia geniala gasita de un primar dupa cea mai mare catastrofa din Piatra Neamt. "Totul a fost executat numai cu cazmaua si lopata"

Epopeea parcului Cozla, solutia geniala gasita de un primar dupa cea mai mare catastrofa din Piatra Neamt.

Parcul Cozla, situat aproape de centrul orasului Piatra Neamt, pe strada Stefan cel Mare si langa drumul ce urca spre Colibele Haiducilor, Terasa Gospodinelor si statia de sosire a telegondolei are o istorie zbuciumata care a inceput in urma cu mai bine de o suta de ani. "Principala cauza a surparii a fost ca pe vremuri, atat populatia orasului, cat si chiar primaria, au deschis cariere de piatra, sapand si adancind terenul, in care producandu-se gropi mari, apa din ploi, nemaiavand scurgeri, s-a infiltrat si apoi, ajungand la un strat de argila, alunecarea muntelui a fost inevitabila" Ideea geniala a unui primar Timp de patru ani, situatia nu a fost schimbata in vreun fel, pana in primavara anului 1901, atunci cand la conducerea urbei a ajuns Nicu Albu, primarul care a avut in plan sa inlature amenintarea naturii.

acum 100 luni (10 Jan 2016)

Parcul Cozla, situat aproape de centrul orasului Piatra Neamt, pe strada Stefan cel Mare si langa drumul ce urca spre Colibele Haiducilor, Terasa Gospodinelor si statia de sosire a telegondolei are o istorie zbuciumata care a inceput in urma cu mai bine de o suta de ani. Astfel, in luna mai 1897, dupa o lunga perioada de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, provocand la baza muntelui Cozla pagube insemnate, 21 de case si anexe gospodaresti fiind afectate. Detalii despre acele vremuri sunt prezentate de Dimitrie Hogea, fost primar al urbei Pietrei in perioada 1914-1918, in lucrarea de memorii intitulata "Din trecutul orasului Piatra Neamt". "In noaptea de 30-31 mai 1897, in urma unor ploi mari, care au tinut toata luna aceea, muntele a inceput sa se surpe chiar din varf, alunecand incet devale, acoperind sub el toate locuintele oamenilor, cari, inspaimantati, au fugit scapand doar cu viata acoperind in acelasi timp si cea mai mare parte din locul viran al primariei, pana aproape de strada. Cand a doua zi dimineata am vazut acest dezastru, un spectacol jalnic ni s-a infatisat ochilor: muntele surpat forma uriase crapaturi, rapi si prapastii adanci si o enorma masa de pamant, amestecat cu stanci si arbori desradacinati - manati la vale", aminteste fostul primar. "Principala cauza a surparii a fost ca pe vremuri, atat populatia orasului, cat si chiar primaria, au deschis cariere de piatra, sapand si adancind terenul, in care producandu-se gropi mari, apa din ploi, nemaiavand scurgeri, s-a infiltrat si apoi, ajungand la un strat de argila, alunecarea muntelui a fost inevitabila" Ideea geniala a unui primar Timp de patru ani, situatia nu a fost schimbata in vreun fel, pana in primavara anului 1901, atunci cand la conducerea urbei a ajuns Nicu Albu, primarul care a avut in plan sa inlature amenintarea naturii. "A chemat si a consultat diferiti ingineri silvici specialisti care au fost de parere sa se faca lucrari de drenat a torentilor si canale de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro