Epoca dobanzilor mici s-a incheiat

Cresterea dobanzilor pe piata monetara (ieri, ROBOR la sase luni a sarit de 2% pentru prima data in ultimii patru ani) nu putea fi o surpriza decat pentru actualul Guvern, care a incercat sa faca din aceasta evolutie normala o tragedie. O economie care creste cu peste 5% anual, trasa inainte mai ales de consum, importuri si cresteri de salarii fara precedent, ajunge inevitabil la o crestere a inflatiei si la un deficit de cont curent care a ajuns la niveluri nemaiatinse din 2011.

acum 45 luni (3 Nov 2017)

Cresterea dobanzilor pe piata monetara (ieri, ROBOR la sase luni a sarit de 2% pentru prima data in ultimii patru ani) nu putea fi o surpriza decat pentru actualul Guvern, care a incercat sa faca din aceasta evolutie normala o tragedie. Altfel, dinamica dobanzilor medii ROBOR se inscriu intr-o linie absolut fireasca pe care a intrat intreaga economie mondiala,care a fost anticipata de mai toti specialistii din domeniu si care poate avea mai multe efecte pozitive decat negative.

O economie care creste cu peste 5% anual, trasa inainte mai ales de consum, importuri si cresteri de salarii fara precedent, ajunge inevitabil la o crestere a inflatiei si la un deficit de cont curent care a ajuns la niveluri nemaiatinse din 2011.

Sunt parametrii macroeconomici care pot explica, singuri, de ce dobanzile pentru lei cresc si inca o fac, spun unii economisti, mai incet decat ar fi cazul.

Aspirator de bani de la banci

Dar "ingrijorarea" etalata de Guvern in privinta cresterii dobanzii ROBOR nu vizeaza neaparat populatia, care pe de-o parte va pierde din cresterea ratelor si pe alta va castiga din cresterea randamentelor pentru economii, ci se refera direct la "prosperitatea" actualei guvernari.

Cresterea dobanzilor, in actualul context macroeconomic, nu este insa neaparat un lucru rau, nici la nivelul omului de rand si nici din perspectiva parametrilor macroeconomici. Pentru omul de rand, impactul unor dobanzi mai mari se va vedea direct inclusiv in sumele acumulate in conturile de pensie privata, forma prin care economisesc, chiar daca fortat, aproape 7 milioane de oameni.

"La nivel international observam o relansare a politicilor de crestere a ratelor de dobanda. Pe termen mediu si lung, odata cu cresterea dobanzilor va creste si randamentul obtinut de administratorii de pensii. In ultimii ani am vazut randamente extraordinar de mici care au legatura cu toate industriile, insa situatia se schimba", a spus Iulius Postol... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro