"Episodul Rogozin": cine provoaca deliberat pe cine?
Domnul Rogozin stia foarte bine, cum s-ar putea altfel, ca numele sau, alaturi de al altor inalti demnitari din Federatia Rusa, este pus pe listele de interdictie, europene si americane, stabilite in pachetul prim de sanctiuni, cel dat imediat dupa anexarea ilegala de catre Rusia a Peninsulei Crimeea, pachet mentinut ca atare pana in ziua de azi si sustinut de tarile din UE, NATO si de partenerii internationali ai acestora. E un nou episod, poate de data asta scris in litere mult mai vizibile ca deobicei, al unui Razboi Rece de pe frontiera dintre NATO/UE si Federatia Rusa, cu o dimensiune de propaganda de lupta mult mai intensa pe masura ce efectele sanctiunilor se face simtite din greu intr-o Rusie care are din ce in ce mai putine optiuni in afara de cele ale fortei sau amenintarii cu forta.
Acesta este primul grup de tinte, un public direct si usor inflamabil datorita proximitatii directe si foarte interesant de folosit drept cutie de rezonanta.
Domnul Rogozin stia foarte bine, cum s-ar putea altfel, ca numele sau, alaturi de al altor inalti demnitari din Federatia Rusa, este pus pe listele de interdictie, europene si americane, stabilite in pachetul prim de sanctiuni, cel dat imediat dupa anexarea ilegala de catre Rusia a Peninsulei Crimeea, pachet mentinut ca atare pana in ziua de azi si sustinut de tarile din UE, NATO si de partenerii internationali ai acestora. Drept care, episodul de vineri poate fi interpretat drept o provocare deliberata din partea domnului Rogozin, stiindu-se dinainte rezultatul, tocmai pentru a putea clama acasa, in Rusia, efectele dezastruoase pe care le are blocada instituita de Occident si, de aici, nevoia de a lupta cu toate armele impotriva sa. Foarte simplu, jocul este imaginat in folosul personajului esential al tuturor scenariilor politice rusesti ale momentului, adica domnul Vladimir Putin, cel intrat deja in campania de alegeri prezidentiale si care are nevoie acum de o credibilizare personala precum si de o justificare a liniei din ce in ce mai dure fata de un Occident pe care-l prezinta din ce in ce mai des drept unul opresiv, care-i izoleaza tara si o face sa fie supusa unor privatiuni economice evidente, tocmai deoarece singura solutie este dirijarea unor sume astronomice catre inarmare.
Al doilea public-tinta este cel din Republica Moldova, unde presedintelui Dodon i s-a rezervat o parte importanta din acest joc de propaganda, fiind invitat sa iasa rapid cu chemarea la lupta, vinovatii prezumtivi fiind unionistii destabilizatori de tara, cei care tin cu Romania, adica cu tara care l-a necajit atat de tare pe domnul Rogozin, beneficiind de sprijinul unei nemernice majoritati parlamentare:
"Ei vor conflict, vor razboi aici. De ce ati tinut in aer sute de cetateni ai Moldovei, copii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro