Epidemiolog, despre amenintarea gripei: "Virusurile gripale au capatat in ultimii ani factor de agresivitate sporit"

Epidemiolog, despre amenintarea gripei:

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile confirma o crestere constanta de la o saptamana la alta a numarului cazurilor de infectii respiratorii, dar si de gripa, deja sute confirmate in laborator. De majoritatea covarsitoare a acestora este responsabil virusul tip A subtip H3N2, cazurile - toate forme medii, spitalizate si cele mai multe si externate intre timp, cu evolutie buna - aparand, cu doua exceptii, la pacienti nevaccinati antigripal, din toate categoriile de varsta, incepand de la 4 ani si terminand cu batranii.

acum 47 luni (18 Jan 2017)

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile confirma o crestere constanta de la o saptamana la alta a numarului cazurilor de infectii respiratorii, dar si de gripa, deja sute confirmate in laborator.

De ce din unele judete se raporteaza mai multe cazuri, din altele mai putine, s-ar putea explica pe de o parte prin raspandirea virusului, iar pe de alta prin eforturile de depistare si confirmare. Judetul Olt este de cateva saptamani in top 3 national in privinta numarului de cazuri de gripa. De majoritatea covarsitoare a acestora este responsabil virusul tip A subtip H3N2, cazurile - toate forme medii, spitalizate si cele mai multe si externate intre timp, cu evolutie buna - aparand, cu doua exceptii, la pacienti nevaccinati antigripal, din toate categoriile de varsta, incepand de la 4 ani si terminand cu batranii. Este acelasi virus care a facut autoritatile sanitare din Franta sa reactioneze, comentand ca se confrunta cu o situatie nemaiintalnita in ultimii 20 de ani.

"Noi facem un lucru: invariabil, ii testam"

De ce atat de multe in acest judet si la ce sa ne asteptam in continuare am intrebat specialistii. Eu cred ca le-am inoculat celor doua spitale din judet, Slatina si Caracal, care au sectii de boli infectioase, un mod de lucru corect, anume ca bolnavul cu simptomatologie specifica sa ajunga in sectia de specialitate", spune medicul-sef al Directiei de Sanatate Publica Olt, Marinela Madan.

"In ultimii ani tipul B tinde sa devina cel putin la fel de agresiv ca si tipul A"

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat ca in compozitia vaccinului gripal pentru emisfera nordica sa se regaseasca , pentru sezonul 2016-2017, urmatoarele trei tulpini: A/California/7/2009 (H1N1), A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2), B/Brisbane/60/2008. A ramas tulpina care a facut ravagii in anii trecuti (A H1N1, sau gripa porcina), care a devenit o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro