Epidemiolog: "Cand avem o acoperire vaccinala proasta la rujeola, ma astept si la o epidemie de rubeola". Legea vaccinarii a ajuns la Camera

Epidemiolog:

De mai bine de un an, tara noastra se confrunta cu o epidemie de rujeola care a facut pana acum 35 de decese, ultimul dintre ele al unei asistente pediatre din Brasov de 39 de ani. Ei au insistat ca vaccinarea este o problema de sanatate publica, obiectiv care nu poate fi atins atat prin mobilizarea generala a breslei medicale, care ar trebui sa demonteze noile mituri aparute despre vaccinare si sa explice limpede avantajele acesteia, cat si prin cea a parintilor, care ar trebui sa faca alegeri informate si nu sa plece urechea la tot felul de zvonuri care nu au nicio baza stiintifica. "Suntem o tara care ocupa un loc fruntas in topul neincrederii in vaccinare" "Suntem o tara care ocupa un loc fruntas in topul neincrederii in vaccinare si care se confrunta de mai bine de un an de zile cu o epidemie de rujeola care se apropie cu pasi repezi de aproape 10.000 de cazuri diagnosticate si care, din pacate, a contabilizat si 35 de decese", a spus dr. Matei Bals" din Bucuresti, as vrea sa amintesc faptul ca tinand cont de acoperirea vaccinala proasta si la polio, si a unor probleme legate de supraveghere, suntem la risc de a avea un caz de poliomielita in conditiile in care ne-ar sosi cineva infectat".

acum 61 luni (25 Oct 2017)

Subiectul vaccinarii este unul extrem de fierbinte in Romania. De mai bine de un an, tara noastra se confrunta cu o epidemie de rujeola care a facut pana acum 35 de decese, ultimul dintre ele al unei asistente pediatre din Brasov de 39 de ani. Dezbaterea s-a axat pe legea vaccinarii ca element fundamental al reformei sistemului de sanatate. Legea a trecut de Senat si a ajuns la Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor. Ei au insistat ca vaccinarea este o problema de sanatate publica, obiectiv care nu poate fi atins atat prin mobilizarea generala a breslei medicale, care ar trebui sa demonteze noile mituri aparute despre vaccinare si sa explice limpede avantajele acesteia, cat si prin cea a parintilor, care ar trebui sa faca alegeri informate si nu sa plece urechea la tot felul de zvonuri care nu au nicio baza stiintifica.

"Suntem o tara care ocupa un loc fruntas in topul neincrederii in vaccinare"

"Suntem o tara care ocupa un loc fruntas in topul neincrederii in vaccinare si care se confrunta de mai bine de un an de zile cu o epidemie de rujeola care se apropie cu pasi repezi de aproape 10.000 de cazuri diagnosticate si care, din pacate, a contabilizat si 35 de decese", a spus dr.

Vaccinarea este un act medical responsabil pe care trebuie sa ni-l asumam impreuna: medici, parinti si autoritati, a mai spus aceasta.

"Legea nu e despre obligativitate, ci despre responsabilitate"

"Cu toate ca in jurul legii s-a vorbit de obligativitate, fondul e cu totul altul", a spus vicepremierul Marcel Ciolacu. In Romania, acoperirea vaccinala este cu mult sub limitele recomandate de OMS si acest lucru ne costa foarte mult.

Legea e importanta pentru ca, in primul rand, vor fi asigurate stocurile de vaccin si un sistem de achizitie cat mai transparent, a dat asigurari Ciolacu. "Legea va permite constituirea unui grup de experti care... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro