Enterocolita, marele pericol al verii. Ce ar trebui sa-i intrebam pe taranii de la care cumparam branza sau iaurtul de casa
Zilele caniculare ne fac nu doar atmosfera greu de suportat, ci ne pun in pericol si prin prisma faptului ca produsele se altereaza mult mai repede, bacteriile se dezvolta rapid si pot sa apara enterocolitele. Enterocolitele, care se pot manifesta de la disconfort abdominal moderat si alterarea scaunului, si pana la crampe insuportabile, febra, dureri de cap, greata si varsaturi si multiple episoade diareice de-a lungul unei zile, cu alterarea starii generale, sunt de mai multe feluri, explica medicii. "Alta cauza de diaree clar frecventa, din punctul meu de vedere, din experienta de la cabinet, de fapt - este consumul unor legume care contin..., de fapt nici nu stim ce contin, dar in sezonul rosiilor sau al lubenitelor se-ntampla la inceput ceva, apar niste dispepsii.
Zilele caniculare ne fac nu doar atmosfera greu de suportat, ci ne pun in pericol si prin prisma faptului ca produsele se altereaza mult mai repede, bacteriile se dezvolta rapid si pot sa apara enterocolitele. Sunt cateva categorii de produse de care ar trebui sa ne ferim, pur si simplu, dar si masuri pe care sa le adoptam, spun medicii.
Enterocolitele, care se pot manifesta de la disconfort abdominal moderat si alterarea scaunului, si pana la crampe insuportabile, febra, dureri de cap, greata si varsaturi si multiple episoade diareice de-a lungul unei zile, cu alterarea starii generale, sunt de mai multe feluri, explica medicii.
Cele determinate de virusuri sunt foarte contagioase, rotavirusul si calicivirusul stand adesea la originea acestora. Gradul mare de contagiozitate face ca, in tarile dezvoltate, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, sa se impuna carantina in spitalele sau sectiile de pediatrie unde au fost izolate, dar si in comunitatile unde a fost identificat acest pericol. "Toata lumea se imbraca de sus pana jos in costume speciale, se instaleaza aparate pentru spalarea mainilor, botosei in picioare, nu mai intra nimeni in sectii... "Nu este tocmai ieftin, administrarea a doua doze poate depasi 200 lei, insa un episod de boala poate fi deosebit de periculos, in special pentru sugari", spune medicul.
Cel mai mare pericol este deshidratarea de peste 10%, in urma diareilor severe, care impune tratamentul in spital.
"De obicei o diaree apoasa, cu alterarea starii generale, febra, poate duce la o deshidratare de peste 10%, care este foarte grava, in doar cateva ore. Iti dai seama, pentru ca atat sugarul cat si copilul mic au pielea cenusiu-pamantie, pliul cutanat flasc, nu mai este elastic, cearcane, ochii infundati in orbite, stare generala alterata si imediat trebuie apelat la un medic. Din pacate deshidratarea se poate instala foarte rapid - prin scau... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro