Enigmele Sarmizegetusei romane in urma cu un secol: cum a fost reconstituit "orasul fara pereche din nordul Dunarii"

Enigmele Sarmizegetusei romane in urma cu un secol: cum a fost reconstituit

"Imaginea Sarmizegetusei romane, asa precum o arata ruinele de la Gradiste si publicatie baronului Hohenhausen are urmatoarele caractere: forma este cea a unui castru dreptunghiular, asezat pe un teren inclinat in panta lina de la nord la sud, prin castru, trecand raul Clopotiva, profilul laturilor care merg de la rasarit spre apus scoboara continuu de la colturi spre albia raului. Declinul Sarmizegetusei romane a avut loc la mijlocul secolului al treilea, iar pe fondul atacurilor si al lipsei solutiilor de a apara Dacia, imparatul Aurelian a hotarat retragerea peste Dunare a armatei si functionarilor, care au fost urmati si de proprietarii de pamant si de sclavi.

acum 47 luni (14 Mar 2016)

Una dintre lucarile stiintifice care au facut furori la inceputul secolului XX a fost dedicata actualei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, orasul antic de la poalele Retezatului.

Printre cei mai de seama a fost omul de stiinta Teohari Antonescu (1867 - 1910), autor al lucrarii bilingve (romano - franceze) "Cetatea Sarmizegetusa reconstituita dupa Columna lui Traian si Ruinele din Gradistea", publicata in 1906.

Arheologul sustinea ca actualul sit istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost un oras insemnat, a carui marime nu isi gasea pereche in niciun alt oras al Europei antice, la nord de Dunare. Cu ajutorul indicatiilor sale, studentii de la Scoala de Belle - Arte din Iasi au realizat prima macheta din gips a orasului antic, care a fost expusa ulterior in Palatul Artelor din Expozitia generala de la Bucuresti.

"Real in intreaga noastra reconstituire este mai bine de 80 la suta din cele infatisate. Restul, fireste, cade pe seama inchipuirii, care mai totdeauna cand este vorba de lumile disparute are un rol cu atat mai mare cu cat elementele factice, pe care ne intemeiem, sunt mai putin numeroase si nesigure", afirma arheologul.

Ipotezele de la inceputul secolului XX

In lucrarea dedicata Sarmizegetusei, autorul afirma ca ar fi fost resedinta regelui Decebal, inainte de a fi cucerita si transformata de romani. De pe inaltimea zidurilor ei ochiul putea pluti in buna voie pana la marginea orizontului, dominand cu modul acesta lungul si largul campiei. Aceasta pozitie era strategica, precum nu putea fi alta, si dovada de aceasta este ca Traian, cand a cucerit Dacia, a pastrat cetatea formand colonia sa Ulpia Traiana Sarmizegetusa", afirma Teohari Antonescu, in lucrarea "Cetatea Sarmizegetusa reconstituita dupa Columna lui Traian si Ruinele din Gradistea", publicata in 1906.

"Indata ce aceasta localitate a ajuns sa fie asigurata intrucatv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro