Enigmele piramidelor de pamant din judetul Satu Mare

Enigmele piramidelor de pamant din judetul Satu Mare

"Guruietii", constructiile enigmatice de la Sona Pe malul drept al Oltului, la 5 kilometri de orasul Fagaras, in satul Sona, dainuiesc de mii de ani niste ridicaturi de pamant enorm de inalte, care seamana foarte bine cu niste piramide. Acestea au inflacarat de ani de zile mintile specialistilor si amatorilor, care, mai mult, au lansat tot felul de afirmatii si ipoteze cu privire la ciudatele movile de pamant de la marginea satului Sona.

acum 110 luni (19 May 2015)

De asemenea, la intrarea in Pir exista un tumul "urias", cu inaltimea de 10 metri, dar si alte cateva formatiuni mai mici. Apoi, tumulii de la Ghenci, Andrid si Carei sunt alte structuri care ii pun pe ganduri pe specilisti. Liviu Marta, am aflat ca pe raza judetului Satu Mare au fost identificate sute de structuri tumulare, dintre care aproximativ 200 se gasesc in Valea Ierului, considerata ca fiind zona cu cea mai mare densitate in ceea ce priveste aceste piramide ciudate.

Teoria este confirmata si de Directorul Muzeului Judetean, Liviu Marta, care sustine ca acesti tumuli au fost ridicati in epoca bronzului si aveau un rol funerar.

" Acesti tumuli aveau un rol funerar, acolo fiind ingropati capeteniile, cavalerii si persoanele de vaza din cadrul comunitatilor de acum multe mii de ani. Un tumul asemanator cu cele de la Hodod a fost studiat in judetul Maramures. Acesta se afla intr-un sat, in Bicaz, aflat in vecinatatea comunei Hodod, unde arheologii au descoperit un mormant care se presupune ca i-a apartinut unei capetenii de vaza deoarece au gasit obiecte din os sculptate, dar si multe alte artefacte de valoare. Avem un tumul de dimensiuni mult mai mari la intrarea in Pir, care are 10 metri in inaltime.Tumuli de dimensiuni mari sunt si la Andrid si Ghenci, dar si in apropierea orasului Carei", spune Liviu Marta.

Tot de la directorul Muzeului am aflat ca tumulii de pe raza judetului Satu Mare apartin mai multor populatii.

"Guruietii", constructiile enigmatice de la Sona

Pe malul drept al Oltului, la 5 kilometri de orasul Fagaras, in satul Sona, dainuiesc de mii de ani niste ridicaturi de pamant enorm de inalte, care seamana foarte bine cu niste piramide.

"Guruietii" de la marginea satului, asa cum au fost numiti de localnici, sunt inca o enigma. In timp ce satenii sunt convinsi ca acestea sunt mana de urias, putinii specialisti si oameni de stiinta care au calcat pe aici sustin ca movilele au fost... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro