Enigmaticul Horea: care sunt ipotezele legate de implicarea Prusiei, respectiv a francmasoneriei in Rascoala din 1784

Enigmaticul Horea: care sunt ipotezele legate de implicarea Prusiei, respectiv a francmasoneriei in Rascoala din 1784

In plus, el indeplinea si sarcina de responsabil al exploatarii rezervelor de aur din Apuseni, ceea ce il recomanda drept un functionar deosebit de important dar si de influent. Ca Imparatul Iosif al II-lea procedase nedrept si ca Horea era cunoscut in epoca, sunt asertiuni care reises si din faptul ca Brissot, lider al Revolutiei Franceze si mason renumit va compara actiunea lui Horea cu cea a fondatorilor Statelor Unite ale Americii, reprosandu-i lui Iosif al II-lea sacrificarea lui Horea : " (...)Si, fiindca nici unul n-a platit cu capul sau atrocitatile savarsite, sunt in drept sa conchid, fara sa intru in amanunte, ca ai fost nedrept pedepsind cu moartea pe Horia, ca asasin, cat timp cruti viata nobililor asasini... Dupa cum, nu trebuie exclusa nici ipoteza interesului Prusiei, deoarece Regele Frederic al II-lea, celebru mason ar fi avut o implicare directa, prin intermediul unor loji infiintate sub autoritatea sa in Transilvania, in influentarea taranilor de a se inrola masiv in armata habsburgica, pentru a intarzia reforma militara, initiata de Iosif al II-lea, deoarece aceasta ar fi afectat planul de reforme militare al Prusiei.

acum 55 luni (2 Mar 2015)

A fost prezentat inainte de 1989 drept un taran iobag, cu stiinta de carte, exponent al luptei romanilor asupriti din Transilvania pentru dreptate, iar miscarea lui, a fost catalogata ca fiind o rascoala.

Dupa 1989, istoriografia a incercat sa analizeze atat personalitatea lui, cat si miscarea condusa de el in lumina adevarului istoric si prin luarea in considerare a tuturor izvoarelor istorice, descoperite recent.

Nascut in Albac, la 1731, Horea (pe numele lui Nicola Urs) este prezentat astazi in prezent drept un roman relativ instarit, mester constructor de biserici. Totusi, a ramas o enigma felul in care acesta a reusit sa devina la fel de cunoscut in epoca, precum initiatorii Revolutiei din Coloniile Britanice din America de Nord si initiatorii Revolutiei Franceze. Un posibil raspuns gasit de istorici si de pasionati ai istoriei ar fi acela ca formatia sa culturala si statutul social i-au permis intrarea in legatura cu oameni influenti ai epocii sale.

Dar oare cum un roman din Apuseni, enigmatic prin existenta lui, a reusit sa se integreze intr-o miscare secreta care-i numara pe cei mai insemnati oameni de afaceri, constructori si intelectuali ai momentului?

Istoricul Ioan Chindris, pe baza unor documente relevante, incearca sa faca lumina in ceea ce priveste calitatea de membru al masoneriei a lui Horea. A fost ajutat de unul din cei mai importanti masoni din Imperiu, confident al imparatului Iosif al II-lea, Ignatius Born, originar din Alba Iulia. Acesta conducea o loja de savanti, care se intruneau in casele sale din Viena, printre ei aflandu-se si Jakob Adam, de profesie gravor, cel care i-a portretizat pe conducatorii revolutiei din Apuseni. In plus, el indeplinea si sarcina de responsabil al exploatarii rezervelor de aur din Apuseni, ceea ce il recomanda drept un functionar deosebit de important dar si de influent.

Nicolae Dura aduce in discutie existenta unui document austriac, care face trimitere la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro