Energia electrica se mai scumpeste de doua ori pana la sfarsitul anului. Autoritatile au inceput o investigatie

Energia electrica se mai scumpeste de doua ori pana la sfarsitul anului. Autoritatile au inceput o investigatie

In opinia presedintelui ANRE, aceste majorari succesive ar putea avea drept cauza cresterea preturilor de pe bursa de energie, care se majoreaza in continuare si se apropie de valorile istorice inregistrate la inceputul anului. Pretul maxim la 3 august a fost de 500 de lei pentru fiecare Megawatt ora, iar pentru energia livrata pe 4 august, pretul ajunge la 570 de lei per Megawatt ora. "Ca urmare a situatiei pe care Romania o inregistreaza pe bursa de energie electrica, unde preturile au atins un nivel ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut, Ministerul Energiei a dispus o serie de masuri.

acum 54 luni (4 Aug 2017)

In opinia presedintelui ANRE, aceste majorari succesive ar putea avea drept cauza cresterea preturilor de pe bursa de energie, care se majoreaza in continuare si se apropie de valorile istorice inregistrate la inceputul anului. Ca atare, pe consumatorii casnici ii asteapta doua noi scumpiri la electricitate, care ar putea ajunge la 10 procente fata de pretul actual, majorat deja cu 8%, in medie, de la 1 iulie.

Prima crestere vine din cauza preturilor mari la care furnizorii sunt obligati sa cumpere energia de pe bursa.

"Va trebui sa luam in considerare de la 1 octombrie chiar o ajustare separata de programul de liberalizare care se incheie la 1 ianuarie anul viitor.

Nicolae Havrilet, presedinte ANRE, a precizat ca autoriatea se raporteaza la pretul acesta crescut de 8%. "Intre pretul crescut cu 8% si viitorul pret pe care il vom da, nu mai poate sa fie o crestere asa de mare de 8%. Energia vanduta pe bursa, de doua ori mai scumpa decat anul trecut Astazi energia electrica vanduta pe bursa este de peste doua ori mai scumpa decat anul trecut, tot pe 3 august. Pretul maxim la 3 august a fost de 500 de lei pentru fiecare Megawatt ora, iar pentru energia livrata pe 4 august, pretul ajunge la 570 de lei per Megawatt ora.

Situatia este greu de explicat, in conditiile in care productia de energie in hidrocentrale are cea mai mare pondere din total. "Suntem foarte interesati sa vedem care sunt elementele care au produs aceasta crestere fata de unele conditii similare din trecut, atunci cand nu s-au inregistrat aceste preturi. Asta este un element pe care l-am observat", a spus Havrilet, citat de Digi24. "Dorinta de profit a producatorilor de energie electrica nu justifica aceasta crestere exagerata de pret", a declarat Dumitrascu.

Ministerul Energiei a anuntat joi ca a transmis Consiliului Concurentei semnalele primite din piata privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatorii de energie din Romania, pentru a fi analizate de catr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro