Enel Romania: Sistemul energetic romanesc este aproape de limita de functionare

Enel Romania: Sistemul energetic romanesc este aproape de limita de functionare

Preturile sunt la cele mai mari niveluri inregistrate in ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de functionare, iar unii furnizori denunta unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preturilor, lasand clientii fara serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate", a spus Stassis, citat intr-un comunicat de presa transmis News.ro. "In saptamanile trecute, marcate de conditii de vreme severa, energia eoliana s-a dovedit o sursa de incredere, ajutand la acoperirea varfului de consum si avand un efect benefic, de moderare a preturilor pe piata.

acum 33 luni (30 Jan 2017)

Preturile sunt la cele mai mari niveluri inregistrate in ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de functionare, iar unii furnizori denunta unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preturilor, lasand clientii fara serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate", a spus Stassis, citat intr-un comunicat de presa transmis News.ro.

Managerul considera ca pe piata energiei trebuie sa predomine perspectiva pe termen lung si nu comportamente speculative, lipsite de responsabilitate.

Enel a luat in calcul si s-a pregatit pentru toate scenariile posibile, pentru a-si indeplini angajamentele asumate fata de clienti, sustine directorul companiei.

Potrivit Enel, jucatorii din piata si autoritatile tebuie sa foloseasca prilej pentru a invata din experienta actuala si pentru se asigura ca sunt pregatiti pentru astfel de conditii de piata dificile.

Drectorul cere descurajarea actiunilor speculative, care urmaresc obtinerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte si lipsite de responsabilitate, este esentiala pentru protejarea intereselor tuturor partilor implicate: clienti, furnizori de servicii si institutiile implicate.

"Lectia pe care o putem invata din aceasta situatie este importanta unui cadru de reglementare predictibil si cu o viziune pe termen lung.

"In saptamanile trecute, marcate de conditii de vreme severa, energia eoliana s-a dovedit o sursa de incredere, ajutand la acoperirea varfului de consum si avand un efect benefic, de moderare a preturilor pe piata. Cu toate acestea, producatorii de energie eoliana se regasesc intr-o situatie disperata, ca urmare a modificarilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin", a spus Stassis.

Enel cere o reglementare in acest sens, precizand ca un proiect de ordonanta de urgenta vizand noua schema de sprijin a fost deja avizat de catre Comisia Europeana.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro