Emotionant. Scrisoarea unui soldat ucrainean catre mama unui soldat rus caruia i-a salvat viata pe campul de lupta

Chaban e la fel ca toti ceilalti, iar pagina sa de Facebook, scrisa in rusa, este plina de imagini de pe campul de lupta si de comentarii despre echipamentul militar (se pare ca un binoclu cu infrarosu din Belarus este mai bun decat unul american). In mesajul sau, Chaban a inclus trei numere de telefon si o adresa, pe care le-a gasit in telefonul lasat in urma si care ar putea fi ale mamei ofiterului rus Reporterii din orasul rus Voronej au confirmat ca cele trei numere de telefon sunt locale: doua sunt inchise, iar femeia care a raspuns la al treilea, Marina, spune ca a vazut postarea lui Chaban, dar ca n-a recunoscut barbatul din fotografie.

acum 89 luni (30 Jan 2015)

"N-am incercat sa fac nimic special, sunt un om normal", explica reporterului Reuters Alexei Chaban, cel care a avut mila fata de trei soldati rusi ce luptau pe frontul estic ucrainean. Conflictul Rusia-Ucraina, in postari pe Facebook Cand au izbucnit violentele din estul Ucrainei, Chaban si-a lasat ferma si, dupa o perioada de antrenament, a ajuns in prima linie din conflictul cu fortele separatiste ucrainene. Ca mii de alti combatanti, Chaban si-a luat smartphone-ul cu el. Desi oficialii guvernamentali si comandantii voluntari par sa petreaca prea multa vreme pe Facebook, in loc sa-si vada de treaba, retelele sociale le-a oferit soldatilor obisnuiti posibilitatea de a ramane in legatura cu familiile.

Mai mult, postarile de pe retelele sociale facute de soldatii rusi care au ajuns in Ucraina au demonstrat minciunile Moscovei care nega implicarea in conflict. Acum, ei spera sa aiba un semnal destul de puternic pentru a posta pe Facebook. Chaban e la fel ca toti ceilalti, iar pagina sa de Facebook, scrisa in rusa, este plina de imagini de pe campul de lupta si de comentarii despre echipamentul militar (se pare ca un binoclu cu infrarosu din Belarus este mai bun decat unul american). Scrisoare catre mama unui inamic: "Spune fiului tau ca a-ti castiga traiul prin furtul vietii altora nu este un lucru bun" Sambata noapte, Chaban a scris randurile ce au devenit viral pe Facebook. "Cand au iesit din vehiculul avariat, am fi putut sa apasam un singur buton si din ei ar fi ramas doar o amintire a lumii lor plina de pacate.

Apoi, barbatul explica mamei ofiterului ca ucrainenii se confrunta cu o gramada de probleme (coruptie, infractiuni, saracie, somaj) si ca l-au gonit pe fostul presedinte Viktor Ianukovici pentru ca si-au dorit o viata mai buna. Chaban o asigura pe mama rusului ca ucrainenii nu sunt nici fascisti care mananca bebelusi, nici nu violeaza pensionari, ci ca sunt oameni obisnuiti, iubitori de pace, care isi iubesc tara si copii. Fie ca el sa traias... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro