Emmanuel Macron, bilantul primelor 100 de zile la Palatul Elysee

Emmanuel Macron, bilantul primelor 100 de zile la Palatul Elysee

Emmanuel Macron a plecat in prima sa vacanta in calitate de presedinte al Frantei cu un bilant pozitiv pe plan extern si cu doua mari reusite pe plan intern, dar cu o imagine sifonata, releva presa franceza. Pana una-alta, francezii se opun acordarii sotiei sale, Brigitte, statutul de prima-doamna si se declara nemultumiti de inceputul mandatului sau de presedinte.

acum 44 luni (14 Aug 2017)

Emmanuel Macron a plecat in prima sa vacanta in calitate de presedinte al Frantei cu un bilant pozitiv pe plan extern si cu doua mari reusite pe plan intern, dar cu o imagine sifonata, releva presa franceza. De asemenea, a colaborat indeaproape cu cancelarul german Angela Merkel si nu s-a ferit sa ridice tonul in chestiunea primirii refugiatilor, intrand in disputa mai ales cu Polonia si Ungaria. Este vorba de legea cu privire la moralizarea vietii politice si autorizarea guvernului de a reforma Codul Muncii prin ordonante.

Legea cu privire la moralizarea vietii politice a devenit vitala pentru francezi pe fondul scandalurilor legate de alesii care si-au angajat fictiv rudele si copii la propriile cabinete, cazul Fillon fiind emblematic.

Primele sale saptamani la Elysee au fost umbrite de dezvaluiri compromitatoare despre membri importanti ai guvernului, soldate cu demisia a patru dintre ei, printre care Richard Ferrand, un colaborator din prima linie, si Francois Bayrou, un pretios aliat centrist.

Daca aceste scandaluri nu l-au vizat direct, raceala fata de presa si conflictul cu generalul Pierre de Villiers l-au costat enorm. Macron nu a acceptat criticile lui de Villiers legate de reducerea bugetului apararii si a fortat demisia acestuia de la conducerea Statului Major.

De fapt, bugetul pentru 2018 va fi o chestiune spinoasa in toamna, in conditiile in care Macron vrea economii ce ajung pana la 11 miliarde de euro.

"Emmanuel Macron iese din starea de gratie pentru a-si asuma costul politic al arbitrajelor sale", comeneteaza politologul Jerome Fourquet primele sale 100 de zile la presedintia Frantei.

Pana una-alta, francezii se opun acordarii sotiei sale, Brigitte, statutul de prima-doamna si se declara nemultumiti de inceputul mandatului sau de presedinte.

Conform unui sondaj Ifop publicat vinerea trecu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro