Emisarul lui Trump, Hoyt Yee: Ne asteptam ca liderii romani sa fie responsabili si sa nu slabeasca domnia legii

Emisarul lui Trump, Hoyt Yee: Ne asteptam ca liderii romani sa fie responsabili si sa nu slabeasca domnia legii

Asadar, cred ca mesajul nostru in acele declaratii, atat in declaratia comuna a celor sase ambasade, cat si in cea publicata de Washington in aceeasi perioada, accentul se pune pe atasamentul nostru puternic fata de statul de drept, pe credinta ca e important pentru relatie ca toate tarile implicate sa demonstreze loialitate fata de acele valori. Suntem increzatori ca guvernul va lua masurile adecvate pentru a-i asigura din nou pe cetateni de angajamentul sau fata de statul de drept si pentru a-si asigura aliatii, inclusiv pe Statele Unite, ca isi pastreaza angajamentul fata de aceasta valoare foarte importanta pe care se bazeaza Parteneriatul Strategic si NATO. Ce pot spune este ca noua noastra administratie de la Washington, administratia presedintelui Trump, prin secretarul de stat, prin vicepresedinte, a subliniat foarte clar ca statul de drept este o valoare importanta pentru noi, iar responsabilizarea (accountability - n.r.) este un principiu important in relatiile cu alte tari, ca ii vom tine raspunzatori pe aliati si parteneri, in ceea ce priveste obligatiile in cadrul NATO, de a-si respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apararare, asa cum am auzit de mai multe saptamani bune. Companii care au fost multumite, care au avut succes in Romania, au sperat ca statul de drept va continua sa existe ca va exista in continuare interes din partea guvernului, a institutiilor din Romania fata de mentinerea unui mediu de afaceri atractiv care sa continue sa primeasca investitii straine directe si de care vor fi interesate mai multe companii din intreaga lume. Cred ca guvernele vor incepe sa inteleaga ca cetatenii nu au nevoie de o astfel de incurajare, sau de un vreun de sprijin financiar pentru a-si apara drepturile, ca cetatenii insisi isi doresc puternic stat de drept, un viitor mai bun, locuri de munca si un nivel de trai mai ridicat si nimeni nu trebuie sa-i mituiasca pentru ca ei sa ia atitudine cu privire la aceste lucruri.

acum 89 luni (23 Feb 2017)

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA responsabil pentru afaceri europene, efectueaza in aceste zile o vizita in Romania, prilej cu care a discutat cu mai multi oficiali romani si despre criza ordonantei de urgenta nr. Miercuri seara, la sediul Fundatiei Romano-Americane, emisarul Departamentului de Stat al SUA a purtat o discutie cu jurnalistii Dan Tapalaga (Hotnews), Ramona Avramescu (TVR), Florin Negrutiu (Digi 24) si Liviu Avram (Adevarul). Scopul vizitei mele este sa incerc sa ma intalnesc cu demnitarii romani dupa alegeri, atat in SUA, cat si aici, pentru a reafirma sprijinul ferm al SUA pentru alianta cu Romania si pentru Parteneriatul nostru Strategic, pentru a discuta despre cooperarea in multe domenii si despre modalitatile de consolidare a acesteia.

Dan Tapalaga: Stiti deja ca principalele evenimente din Romania au fost protestele cauzate de o actiune a guvernului, din seara de 31 ianuarie, cand au incercat sa schimbe legislatia penala peste noapte. A existat o scrisoare deschisa semnata de sase ambasadori straini, inclusiv ambasadorul SUA, care spunea: "actiunea guvernului nu poate decat sa submineze reputatia Romaniei in randul comunitatii internationale and risca sa afecteze parteneriatele bazate pe valori comune". Permiteti-mi sa incep subliniind ca SUA si Romania au un parteneriat foarte puternic si strategic si ne asteptam ca el sa continue si sa se consolideze. De asemenea, desigur, Romania si Statele Unite ale Americii sunt membri NATO, suntem parteneri NATO, suntem prieteni si vom colabora in orice mod posibil pentru a consolida cooperarea noastra. Incidentul mentionat a fost indeaproape urmarit de Washington si de alte capitale europene, pentru ca noi credem - si intelegem ca si romanii cred acest lucru - ca in orice democratie, statul de drept este important. pentru ca o tara sa fie puternica, sa reziste, sa poata raspunde nevoilor si dorintelor cetatenilor sai, ea trebuie sa fie guver... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro