Eminescu, in "Timpul": "Partidele nu se numesc conservatoare sau liberale, ci oameni cu slujba"

Eminescu, in

Corelatul constitutiilor statelor apusene este o clasa de mijloc, bogata, culta, o clasa de patriciani, de fabricanti industriasi - care vad in constitutie mijlocul de a-si reprezenta interesele in mod adecvat cu insemnatatea lor, - la noi legea fundamentala nu insemneaza decat egalitatea pentru toti scribii de a ajunge la functiile cele mai nalte ale statului.

acum 79 luni (25 Feb 2017)

De acolo vecinica plangere, ca partidele la noi nu sunt partide de principii, ci de interese personale", scria Eminescu intr-un articol din ziarul Timpul.

Dupa 6 ani de colaborare la ziar, Eminescu scrie unui prieten: "Ei bine de sase ani aproape, o duc intr-o munca zadarnica, de sase ani ma sbat ca intr-un cerc vicios in cercul acesta, care cu toate acesta e singurul adevarat, de sase ani n' am liniste, n'am repausul senin, de care asi avea atata trebuinta ca sa mai pot lucra si altceva decat politica. In opt ani de cand m-am intors in Romania, deceptiune a urmat la deceptiune si ma simt atat de batran, atat de obosit, incat degeaba pun mana pe condeiu sa incerc a scrie ceva...". Corelatul constitutiilor statelor apusene este o clasa de mijloc, bogata, culta, o clasa de patriciani, de fabricanti industriasi - care vad in constitutie mijlocul de a-si reprezenta interesele in mod adecvat cu insemnatatea lor, - la noi legea fundamentala nu insemneaza decat egalitatea pentru toti scribii de a ajunge la functiile cele mai nalte ale statului.

De acolo vecinica plangere, ca partidele la noi nu sunt part ide de principii ci de interese personale - si principiile sunt interese - dar interesele unei clase pozitive, clasa pozitiva a proprietatii teritoriale tory conservativ, clasa negustorilor sau industriasilor wygs - clasa lucratorilor, socialisti. Aristocratia istorica - si ea trebue sa fie totdeauna istorica pentru a fi importanta - a disparut aproape, clasa de mijloc pozitiva nu exista, golurile sunt implinite de straini, clasa taranilor e prea neculta si desi singura clasa pozitiva, nimeni n'o pricepe, nimeni n'o reprezenteaza, nimanui nu-i pasa de ea", scria Eminescu. Taranii, singura clasa pozitiva Marele poet este de parere ca singura clasa pozitiva este taranimea. Sa vedem acum, cum ne silim din rasputeri de a o nimici, si pe aceasta, cum am nimicit pe celelalte, si impreuna cu ea statul si natiunea. Sa nu uitam un lucru - toata activitatea unei s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro