Eminescu gazetarul, un bijutier al limbii romane. Sapte citate celebre din publicistica geniului de la Ipotesti

Eminescu gazetarul, un bijutier al limbii romane. Sapte citate celebre din publicistica geniului de la Ipotesti

Articolele sale pe teme de economie constituie un model de analiza lucida asupra cauzelor pentru care Romania contemporana lui era atat de mult ramasa in urma sub raportul dezvoltarii fortelor si mijloacelor de productie si, pe cale de consecinta, al nivelului de trai al majoritatii populatiei formata atunci in proportie de peste 90 % din taranime. In urma cu 130-140 de ani, el scria: - "Un om de stat, precum si o politica de stat stau pururi deasupra partidelor, incat idealul unui om de partid e opus acelui om de stat"; Daca in vremea lui Eminescu erau la moda d'alde furculision si lingurision, astazi limba noastra este impregnata de englezisme de balta si tinde la calapuri de genul implementare, prioritizare, target, snak-bar si multe alte bazaconii lingvistice.

acum 97 luni (15 Jan 2016)

Cel mai mare poet roman toate timpurile, Mihai Eminescu, este, fara tagada, si cel mai important gazetar al istoriei noastre, atat pentru acuratetea cuvantului folosit, a stilului sau inconfundabil, cat mai ales pentru perenitatea adevarurilor asternute pe hartie.

Daca la opera sa literara criticii aproape ca nu mai au nimic de adaugat, deoarece fiecare cuvant din cele peste 2 200 folosite de el, fiecare vers, fiecare rima ori mesaj poetic au fost intoarse pe toate fetele, despre lucrarea jurnalistica eminesciana se mai poate glosa inca mult pana la descifrarea tuturor tainelor. Mari carturari, ca Titu Maiorescu, Alexandru Perpesissicius, Dimitrie Vatamaniuc (in cele 9 Caiete Eminescu) si o pleiada de alti exegeti ni l-au prezentat pe geniul de la Ipotesti in toata altitudinea lui spirituala. Insa despre jurnalistica practicata de primul-redactor de la oficiosul conservator "Timpul" au scris doar cativa dintre cei mai avizati.

Una dintre personalitatile noastre care s-a aplecat asupra operei publicistice a lui Eminescu a fost regretatul academician Gheorghe Bulgar, discipol al lui Tudor Vianu si autor de dictionare de sinonime, care a scris si tiparit, in anul 1973, "Icoane vechi si Icoane noua". La putina vreme, publicistica lui Eminescu a fost analizata si de profesorul iesean Vasile Nichita, insa dintr-o alta perspectiva, mai de stanga, care a scos un tom despre gandirea economica a redactorului-sef de la "Timpul".

Imediat ce Republica Moldova si-a proclamat independenta fata de imperiul sovietic, in 31 august 1989, la Editura "Moldova" din Chisinau avea sa apara, in 1990, o carte voluminoasa intitulata "Mihai Eminescu - Publicistica", ajunsa rapid si la distribuitorii de carte din Focsani. Analist profund

In publicistica, editorialistul Eminescu - analistul profund al vietii noastre politice, administrative, economice, culturale, al politicii noastre externe, obse... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro