Emfizemul pulmonar, boala care le taie respiratia fumatorilor. Cum poate fi tinuta sub control - explicatia medicului

Emfizemul pulmonar, boala care le taie respiratia fumatorilor. Cum poate fi tinuta sub control - explicatia medicului

In cazul acestor pacienti, riscul crizelor poate fi redus daca se evita atat fumul de tigara, cat si vaporii de vopsea si de parfum, mirosul de lumanari aprinse si de betisoare parfumate.

acum 104 luni (8 Feb 2016)

Specialistii explica mecanismul in felul urmator: fumul de tigara paralizeaza cilii, acei perisori minusculi care indeparteaza din caile respiratorii microbii, particulele si compusii iritanti. Dupa aproximativ noua luni de la ultima tigara, cilii incep sa functioneze normal din nou. Chiar daca leziunile de pe plamani nu se vindeca, evolutia bolii este incetinita.

Specialistii atrag atentia ca si fumatul pasiv afecteaza plamanii, marind riscul crizelor de emfizem in cazul pacientilor care sufera deja de aceasta boala. In cazul acestor pacienti, riscul crizelor poate fi redus daca se evita atat fumul de tigara, cat si vaporii de vopsea si de parfum, mirosul de lumanari aprinse si de betisoare parfumate. Inclusiv mirosul puternic de mancare gatita poate provoca tuse sau respiratie greoaie.

In locuinta trebuie mentinuta o umiditate cuprinsa intre 40 si 50%, iar curatarea periodica filtrelor aparatelor de aer conditionat este esentiala pentru indepartarea agentilor iritanti din aerul respirat in interiorul casei. "Plimbarile in zone de munte sau in climat marin ajuta foarte mult la eliminarea substantelor toxice din interiorul plamanilor. De asemenea, salinele au un efect benefic", spune medicul Andreia Gavrilescu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Braila. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro