Elisabetta Capannelli: Sectorul intreprinderilor de stat din Romania este cel mai mare din Europa, dar ineficient din punct de vedere economic
Capannelli considera ca, in conditiile in care noul guvern de la Bucuresti incepe sa-si puna in aplicare programul si cauta factori de crestere economica puternici, sustenabili si echitabili, unul dintre primele domenii asupra carora autoritatile trebuie sa se concentreze il constituie continuarea reformei si modernizarea marilor intreprinderi de stat din Romania (IS). "Decidentii politici din Romania ar trebui sa joace un rol definitoriu de leadership atunci cand se elaboreaza viziunea de restructurare si succesul pe termen lung al IS-urilor, care sa includa mecanisme adecvate de monitorizare si decizii de politici corecte luate in vederea sustinerii activitatilor.
Capannelli considera ca, in conditiile in care noul guvern de la Bucuresti incepe sa-si puna in aplicare programul si cauta factori de crestere economica puternici, sustenabili si echitabili, unul dintre primele domenii asupra carora autoritatile trebuie sa se concentreze il constituie continuarea reformei si modernizarea marilor intreprinderi de stat din Romania (IS).
"Cu aproximativ 1200 IS-uri in Romania, dintre care pentru aproximativ 300 guvernul detine pachetul majoritar, sectorul IS ramane amplu - este cel mai mare din Europa din punctul de vedere al numarului societatilor - dar ineficient din punct de vedere economic, iar unele societati genereaza pierderi mari", sustine Capannelli. Cu toate acestea, spune ea, ramane totusi o agenda a restructurarii nefinalizata, in special in sectorul transporturilor, pentru care sunt necesare o viziune si o "foaie de parcurs" credibile, de natura sa imbunatateasca performanta.
"In conditiile in care trebuie continuate progresiv si implementate pentru multe IS-uri dezinvestirea, privatizarile, emisiunile de actiuni si vanzarea de actiuni, pentru altele guvernul va dori sa-si pastreze o anumita forma de control. Cu toate acestea, nu exista niciun motiv pentru care profitabilitatea scazuta sau performanta scazuta a acestor societati ar trebui tolerate si nu exista nicio scuza pentru aceste IS-uri sa continue sa sufere de pe urma unor structuri de guvernanta inadecvate", argumenteaza Capannelli. Consolidarea capacitatii Ministerului Finantelor Publice si a ministerelor de linie care supervizeaza agenda de reforma a IS-urilor ar trebui sa fie prioritizata pe agenda de lucru, mai adauga ea.
"O performanta mai buna a IS-urilor din Romania va spori potentialul de crestere economica al acestei tari pe termen lung, va crea locuri de munca mai bune si va avea efecte de multiplicare pozitive asupra dezvoltarii locale si regionale, in plus fata de veniturile mai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro