Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh

Fanioane in culorile Union Jack si portretul reginei s-au aflat in toate vitrinele si Windsor era in efervescenta de cateva zile, un profund sentiment de recunostinta plutind pe strazile micutului orasel situat in vestul Londrei fata de regina care l-a ales pentru a petrece aceasta zi istorica. A devenit regina in 1952 Nascuta Elisabeth Alexandra Mary Windsor, la 21 aprilie 1926, la Londra, ea a devenit regina la 6 februarie 1952, la varsta de 25 ani, si pe 9 septembrie anul trecut a batut recordul de longevitate detinut de regina Victoria, care a domnit 63 de ani, sapte luni si doua zile, intre 1837 si 1901.

acum 83 luni (22 Apr 2016)

Regina Elisabeta a II-a, in cei 64 de ani petrecuti pe tron a lucrat cu 12 prim-ministri diferiti. Cea pe care Daily Telegraph o prezinta ca "femeia cea mai celebra din lume" a vizitat 117 tari, a pozat pentru 139 portrete, a citit mii de discursuri, dar nu a acordat niciodata un interviu.

Salve de tun in onoarea reginei Elisabeta a II-a au rasunat in Turnul Londrei si in Hyde Park, iar Parlamentul a fost iluminat in culorile regatului. Regina Marii Britanii a sarbatorit ieri implinirea a 90 ani la castelul Windsor, fara nici un fel de eveniment special, estimand ca aniversarea ei personala nu este importanta, functia este cea mai importanta. Seara regina a luat parte la un dineu in familie si a aprins o torta, prima din numeroasele care vor ilumina in toata lumea pentru celebrarea evenimentului, din Londra in Malwine, in toate tarile Commonwealth-ului.

Fanioane in culorile Union Jack si portretul reginei s-au aflat in toate vitrinele si Windsor era in efervescenta de cateva zile, un profund sentiment de recunostinta plutind pe strazile micutului orasel situat in vestul Londrei fata de regina care l-a ales pentru a petrece aceasta zi istorica. La brat cu sotul sau, Philip, 95 ani, regina a vizitat biroul Postei si a inaugurat o placa pentru marcarea finalizarii lucrarilor noului chiosc pentru muzica. Fatadele oraselor au fost decorate cu flori si vitrinele afisau urari de la multi ani, iar magazinele de suveniruri propuneau ceai, dulciuri si lumanari special pentru a 90-a aniversare.

Aniversarea reginei are loc in acest an intr-un context delicat pentru britanici, pentru ca vor trebui sa decida, la 23 iunie, viitorul lor in cadrul UE, un referendum cu consecinte grele pentru regatul Majestatii Sale. Regina, care pastreaza o stricta neutralitate politica de 64 ani, nu va lua parte la nici o dezbatere.

A devenit regina in 1952

Nascuta Elisabeth Alexandra Mary Windsor, la 21 aprilie 1926, la Londra, ea a devenit regina la 6 ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro