Elie Wiesel a murit. Scriitorul nascut in Romania si laureat al Premiului Nobel pentru Pace s-a stins la 87 de ani

Elie Wiesel a murit. Scriitorul nascut in Romania si laureat al Premiului Nobel pentru Pace s-a stins la 87 de ani

Wiesel a avut un rol major in cercetarea si mediatizarea ororilor Holocaustului in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in special prin cartea "Noaptea", in care descrie experientele sale ca prizonier in lagarele de concentrare de la Auschwitz si Buchenwald.

acum 89 luni (3 Jul 2016)

Wiesel a avut un rol major in cercetarea si mediatizarea ororilor Holocaustului in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in special prin cartea "Noaptea", in care descrie experientele sale ca prizonier in lagarele de concentrare de la Auschwitz si Buchenwald. Dupa ce Romania a pierdut o parte din Transilvania - incluzand Sighet - in favoarea Ungariei, urma Dictatului de la Viena din 1940, familia Wiesel a fost plasata in unul dintre cele doua ghetouri de evrei din Sighet. In 1944, a fost separat de mama si cele trei surori ale sale, fiind trimis impreuna cu tatal sau in lagarul de la Auschwitz, fiind mai apoi relocat la Buchenwald. Dupa sfarsitul razboiului, Wiesel s-a stabilit la Paris, acolo unde a studiat literatura, psihologia si filizofia la Sorbona. Elie Wiesel si una dintre surorile sale s-au stabilit in America, la New York, iar cealalta la Montreal, Canada.

In Statele Unite, Wiesel a avut o activitate literara de amploare, incepand cu scrierea memoriilor sale ca prizonier in lagarele de concentrare naziste. A primit Premiul Nobel pentru Pace In total, Wiesel a scris 57 de carti, printre care se numara memorii, si romane, majoritatea scrise in engleza si franceza. Cu doi ani inainte, Wiesel a primit si Medalia de Aur a Congresului Statelor Unite, cea mai inalta distinctie civila acordata de guvernul american. In Romania, Wiesel a fost decorat in 2002 cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu. Scriitorul a restituit distinctia in decembrie 2004, dupa ce aceasta a fost primita de Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Buzatu, argumentand ca cei doi sunt cunoscuti ca antisemiti si detractori ai Holocaustului. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro