Elevul torturat in Experimentul Pitesti, dupa ce a vrut sa construiasca un aparat pentru propaganda anticomunista
S-a nascut la Roman, Bacau si a urmat scoala la Cluj, Simleul Silvaniei, Roman si Iasi (unde a urmat si Liceul Militar), pentru a-i calca pe urme, in cariera, tatalui sau, ofiter de administratie, desi pasiunea lui era cu totul alta: electronica. Din ce stiu eu, in dosar au aparut niste chestii cum ca la un moment-dat, intr-o discutie, el ar fi zis cuiva: lasa c-o sa vedeti voi ca la un moment dat or sa vina americanii si se vor schimba lucrurile", povesteste, pentru "Adevarul", fiul lui Constantin Fantana, Andrei Fantana, unul dintre membrii trupei Robin and the Backstabbers (clape, muzicuta). cel mai probabil, atat el, cat si altii, au cedat si si-au schimbat conceptiile in aceasta perioada, cel putin pentru o vreme, cat au trait sub imperiul fricii", explica, pentru Adevarul, istoricul Alin Muresan, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
Daca ar mai fi trait, Constantin Fantana ar fi avut astazi 86 de ani. S-a stins insa in 2005, dupa o viata teribila si o povara purtata cu demnitate, despre care a vorbit mult prea putin. S-a nascut la Roman, Bacau si a urmat scoala la Cluj, Simleul Silvaniei, Roman si Iasi (unde a urmat si Liceul Militar), pentru a-i calca pe urme, in cariera, tatalui sau, ofiter de administratie, desi pasiunea lui era cu totul alta: electronica. Era tanar, dar stia un lucru sigur: ii detesta pe comunisti si visa sa schimbe multe. A reusit sa improvizeze un aparat legat cu doua fire la un bec si sa prinda niste posturi. Intentia lui era sa realizeze un aparat de emisie-receptie si sa-l plimbe prin tara, ca sa faca propaganda anticomunista pana cand vin americanii. Din ce stiu eu, in dosar au aparut niste chestii cum ca la un moment-dat, intr-o discutie, el ar fi zis cuiva: lasa c-o sa vedeti voi ca la un moment dat or sa vina americanii si se vor schimba lucrurile", povesteste, pentru "Adevarul", fiul lui Constantin Fantana, Andrei Fantana, unul dintre membrii trupei Robin and the Backstabbers (clape, muzicuta). In aprilie 1949, la 18 ani, a fost arestat si condamnat la sase ani de inchisoare.
"A intrat in puscarie credincios si a iesit ateu, a intrat anticomunist si a iesit comunist" A trecut prin temnitele de la Pitesti si Gherla pentru "reeducare". Au urmat celelalte etape din care n-a lipsi umilirea publica, etapa in care toti detinutii erau fortati sa se lepede de toate convingerile, ideile si valorile personale si siliti la blasfemii asuprea celor sfinte. Dupa perioada de tortura a urmat una de "reeducare" ideologica, in care unii detinutii au povestit despre carti de propaganda comunista (si nu numai); cel mai probabil, atat el, cat si altii, au cedat si si-au schimbat conceptiile in aceasta perioada, cel putin pentru o vreme, cat au trait sub imperiul fricii", explica, pentru Adevarul, istoricul Alin Muresan, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunism... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro