Elevii cer ministrului Educatiei revocarea ordinului care le interzice sa aiba telefon mobil in timpul orelor

Elevii cer ministrului Educatiei revocarea ordinului care le interzice sa aiba telefon mobil in timpul orelor

Unul dintre capitolele cele mai controversate ale noului ROFUIP adoptat luna trecuta de catre fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, interzice utilizarea telefoanelor mobile in timpul cursurilor, al examenelor si al concursurilor scolare. "Interdictia utilizarii telefonului mobil in timpul cursurilor presupune o restrangere a prerogative de folosinta a dreptului de proprietate, o ingerinta nejustificata in raport cu actualele realitati privind utilizarea noilor tehnologii in cariera si viata privata a persoanei, tehnologiile de tip "smart phone" insotind persoana in exercitarea treburilor curente si zilnice.

acum 44 luni (10 Feb 2018)

Unul dintre capitolele cele mai controversate ale noului ROFUIP adoptat luna trecuta de catre fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, interzice utilizarea telefoanelor mobile in timpul cursurilor, al examenelor si al concursurilor scolare. A doua teza a articolului 197, alineatul (2) modificat prin Ordinul 3.027/2018 prevede obligativitatea depozitarii telefoanelor mobile, pe durata orelor de curs, in locuri special amenajate in sala de curs.

"Interdictia utilizarii telefonului mobil in timpul cursurilor presupune o restrangere a prerogative de folosinta a dreptului de proprietate, o ingerinta nejustificata in raport cu actualele realitati privind utilizarea noilor tehnologii in cariera si viata privata a persoanei, tehnologiile de tip "smart phone" insotind persoana in exercitarea treburilor curente si zilnice. De asemenea, nu intelegem ratiunea interzicerii telefoanelor in contextul in care tabletele si laptopurile sunt permise si care permit interactiuni similare cu cele ale telefoanelor", sustin cei de la AEC.

Mai mult, elevii spun ca obligarea proprietarilor sau posesorilor telefoanelor mobile de a le depune intr-un "spatiu special amenajat", pe perioada cursurilor scolare, reprezinta o incalcare a dreptului de posesie a bunului.

De asemenea, elevii ii amintesc ministrului Educatiei ca articolul 556, alineatul (2) din Codul Civil prevede ca limitarea exercitarii atributelor dreptului de proprietate poate fi facuta numai prin lege. "In cazul de fata, interdictia instituita de articolul 60 din Ordin reprezinta o limitare a dreptului la proprietate privata insa actul juridic prin care se sanctioneaza interdictia nu are putere de lege (nici in sens material, nici in sens formal), ci este un act administrativ cu caracter normativ privind organizarea executarii in concret a legii". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro