Elevii catolici raman devotati orei de Religie. Situatia inscrierilor in tara

Elevii catolici raman devotati orei de Religie. Situatia inscrierilor in tara

"Disciplina religie trebuie sa ramana parte a trunchiului comun, la nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal", considera reprezentantii Bisericii Catolice, care sustin ca i-au transmis la sfarsitul lunii ianuarie un punct de vedere ministrului Educatiei Sorin Cimpeanu, propunand inclusiv ca religia sa figureze printre disciplinele de la Bacalaureat, ca proba la alegere, relateaza Mediafax. Religia catolica este predata in judetul Harghita de 73 de cadre didactice titulare si de aproximativ 10 preoti, acestia din urma la liceele romano-catolice "Segito Maria" din Miercurea Ciuc, "Sfanta Elisabeta" din Lunca De Sus, precum si la clasele de teologie ale unor licee din Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc si Cristuru Secuiesc. La ISJ Harghita au mai fost inregistrate cereri pentru cultul Martorii lui Iehova (38 de solicitari), penticostal (32 de solicitari), Crestini adventisti de ziua a saptea (31 de solicitari), pentru religia greco-catolica (26 de solicitari), baptista (22 de solicitari), existand, de asemenea, patru cereri pentru cultul evanghelico-luteran si doua pentru cel evanghelic roman.

acum 95 luni (5 Mar 2015)

"Disciplina religie trebuie sa ramana parte a trunchiului comun, la nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal", considera reprezentantii Bisericii Catolice, care sustin ca i-au transmis la sfarsitul lunii ianuarie un punct de vedere ministrului Educatiei Sorin Cimpeanu, propunand inclusiv ca religia sa figureze printre disciplinele de la Bacalaureat, ca proba la alegere, relateaza Mediafax.

"Copiilor apartinand cultelor minoritare, indiferent de numarul lor, trebuie sa li se asigure dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Francisc Dobos, a declarat ca solicitarea de a se depune cereri din partea parintilor pentru participarea elevilor la ora de religie "i-a mobilizat pe copii si parinti".

La randul sau, PF Lucian Muresan, arhiepiscop major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Arhiepiscop si Mitropolit de Alba Iulia si Fagaras, sustinea, recent, intr-o circulara referitoare la orele de religie din scoli, transmisa eparhiilor, ca "statul are datoria sa creeze si sa garanteze" cetatenilor religiosi conditii pentru o educatie adecvata.

De asemenea, el ii indemna pe parinti sa depuna cererile pentru ca elevii sa continue sa studieze religia la scoala, iar pe preoti sa le transmita credinciosilor si sa le explice "aceasta problema". Diversitatea religioasa nu i-a impiedicat pe ardeleni sa se inscrie la ora de Religie

Referitor la cererile depuse de parinti, in mai multe judete din Transilvania, unde traiesc importante comunitati de maghiari, solicitarile vizeaza atat ore de religie romano- sau greco-catolica, dar si neoprotestanta.

De exemplu, in judetul Arad, 75 la suta dintre cei 50.000 de elevi care participa in prezent la ore de religie sunt la cea ortodoxa, iar 17 la suta sunt la religia neoprotestanta, respectiv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro