Elev in clasa a IV-a la varsta de 48 de ani. A doua sansa la educatie pentru adultii analfabeti
Nu exista limita superioara de varsta pentru cei care vin la "A doua sansa" "La clasa I exista un Abecedar adaptat, nu se merge litera cu litera ca la elevii de sase ani, ci, din octombrie pana in decembrie, comasat, vor invata tot alfabetul limbii romane, sa scrie si sa citeasca, la nivel de clasa I", spune coordonatorul programului, profesoara Tatiana Camelia Iatan de la Scoala 7 din Alexandria. In programul A doua sansa - invatamant primar se pot inscrie cei care nu au participat deloc la educatia formala - scolara, au fost inscrisi, dar au abandonat invatamantul primar - indiferent de momentul si motivele abandonului, nu au absolvit, pana la varsta de 14 ani, invatamantul primar.
Unii n-au fost niciodata la scoala, in vreme ce altii au ingrosat statisticile abandonului scolar, renuntand la cursuri in ciclul primar sau secundar.
Radu Sorin (foto jos) are 48 de ani si este elev in clasa a IV-a. "Vreau sa invat sa scriu si sa citesc pentru ca m-am dus la pocainta, la baptisti. Cel mai greu a fost ca n-am avut permis de conducere, ca n-am putut sa invat sa dau examen. De angajat , la varsta asta, nu ma mai angajeaza nimeni". Vreau sa fac in continuare 10 clase, ca sa ma inscriu in scoala de soferi si sa am un viitor", marturiseste tanarul.
La 16 ani, Andrei Caragea, un alt cursant de la "A doua sansa", intra in clasa a VII-a. A abandonat scoala in gimnaziu, din cauza unor probleme, dar si-a dat seama ca fara carte nu poate avea un viitor: "Dupa ce termin aici, vreau sa ma duc la liceu, apoi sa imi gasesc ceva de munca stabil, sa imi castig si eu painea". Alfabetizarea, conditie pentru permisul auto
Abecedarul la varsta a doua
Programul "A doua sansa" este total diferit de cel al colegilor din invatamantul clasic. Un an de studiu cuprinde 16 saptamani, iar intr-un an scolar clasic se fac doi ani de studiu. Nu exista limita superioara de varsta pentru cei care vin la "A doua sansa"
"La clasa I exista un Abecedar adaptat, nu se merge litera cu litera ca la elevii de sase ani, ci, din octombrie pana in decembrie, comasat, vor invata tot alfabetul limbii romane, sa scrie si sa citeasca, la nivel de clasa I", spune coordonatorul programului, profesoara Tatiana Camelia Iatan de la Scoala 7 din Alexandria. Adultul deja are principiile lui, unii se si jeneaza, vor sa arate ca stiu, dar de fapt nu stiu. "Abandonul scolar reprezinta o problema greu de rezolvat pentru sistemul nostru de invatamant. O solutie ca sa scapam de numarul mare de analfabeti este programul "A doua sansa", care functioneaza in cateva scoli din zonele defavorizate. Cei care au renuntat l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro