Elena Ghica, cea mai inteligenta romanca din secolul al XIX-lea. Prima feminista a vorbit fluent noua limbi

Elena Ghica, cea mai inteligenta romanca din secolul al XIX-lea. Prima feminista a vorbit fluent noua limbi

Una dintre cele mai erudite si interesante figuri feminine ale secolului trecut a ales un pseudonim pentru ca s-a temut ca nu cumva omagiile admiratorilor sa se datoreze mai mult conditiei sale de printesa si familiei ei decat talentului si operei create. S-a mai spus ca "Dora" ar veni de la cuvantul "dor" si poate acesta a fost modul in care printesa, care a trait departe de tara, a vrut sa-si exprime sentimentele constante de dor fata de patria sa si de neamul romanesc pe care l-a promovat pe meleaguri straine. Pentru ca a militat pe alte meleaguri, activitatea de feminista a printesei este mai putin cunoscuta in Romania, desi a fost prima femeie din tara care a luptat pentru emanciparea femeii.Cea mai cunoscuta lucrare a sa a aparuta in 1869 si s-a numit "Despre femei de o femeie".

acum 61 luni (17 Jun 2015)

Dora d'Istria a fost pseudonimul pe care l-a ales printesa cosmopolita Elena Ghica, pentru a dobandi gloria, gratie talentului si nu vitei nobile.

Una dintre cele mai erudite si interesante figuri feminine ale secolului trecut a ales un pseudonim pentru ca s-a temut ca nu cumva omagiile admiratorilor sa se datoreze mai mult conditiei sale de printesa si familiei ei decat talentului si operei create. A fost scriitoare, pictorita, prima feminista din istoria Romaniei si prima alpinista romana. Se spune despre printesa uitata Dora d'Istria ca a vrut tot si a reusit sa exceleze in tot ce a facut. Cezar Bolliac a descris-o ca fiind "printre cele mai frumoase femei ale timpului, cu voce de inger desteptator". Nicolae Iorga a recunoscut ca e de uimit cate cunostinte se adunasera in mintea acestei exceptionale femei si cu cata usurinta le putea ea scoate in front ori de cate ori era o batalie de dat". Elena Ghica, cea care avea sa aleaga pseudonimul Dora D`Istria, in locul numelui real, s-a nascut in Bucuresti pe 3 februarie 1828, fiind prima dintre copiii lui Mihalache Ghica, nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica. Mama ei a fost Catinca Ghica prima femeie romanca care a publicat o carte tradusa din limba franceza si numita "Pentru educatia copiilor".

A vorbit fluent noua limbi straine La numai cinci ani invata deja limbile greaca, latina, franceza, italiana, engleza si germana. A studiat si a ajuns sa vorbeasca fluent nu mai putin de noua limbi straine: italiana, engleza, germana, franceza, romana, greaca, latina, rusa si albaneza . A fost nevoita sa paraseasca tara la 14 ani si sa plece cu familia in strainatate. A studiat la Viena, Venetia si Berlin. S-a intors in tara, la Iasi, impreuna cu familia la varsta de 21 de ani, intr-o scurta vizita. Elena Ghica s-a casatorit in 1849, la Iasi, si a parasit tara cu sotul rus pentru a se stabili la Sankt Petersburg. Printesa romanca, care picta extraordinar, a castigat in Rusia un premiu la concursul de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro