Elena Arnautoiu, sora liderilor miscarii de rezistenta din Nucsoara: "Daca ar vedea fratii mei ce se petrece in tara asta, ar fi foarte dezolati"

Elena Arnautoiu, sora liderilor miscarii de rezistenta din Nucsoara:

Intre 1949 si 1958, in comuna argeseana Nucsoara a fost organizata cea mai puternica si lunga rezistenta anticomunista din Europa. Elena Ion Arnautoiu l-a cunoscut si a stat de vorba cu Regele Mihai de doua ori, cand acesta a venit in comuna Nucsoara: o data cand monarhul era copil si a doua oara dupa 1990. Si a venit intr-o zi Majestatea Sa Regele Mihai sa cunoasca aceste echipe si sa stea de vorba cu ele.

acum 27 luni (14 Dec 2017)

Intre 1949 si 1958, in comuna argeseana Nucsoara a fost organizata cea mai puternica si lunga rezistenta anticomunista din Europa. Romanii care au luptat impotriva regimului comunist au fost condusi de fratii Petre si Toma Arnautoiu. Anul trecut, a fost decorata de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler pentru curajul de a lupta impotriva regimului comunist. A facut peste sapte ani de detentie in teribilele inchisori comuniste, dintre care cinci ani la Jilava, si-a pierdut parintii si patru frati, dar a supravietuit. Elena Ion Arnautoiu l-a cunoscut si a stat de vorba cu Regele Mihai de doua ori, cand acesta a venit in comuna Nucsoara: o data cand monarhul era copil si a doua oara dupa 1990. Asa am fost educata de parinti, sa servim Patria si Regele. Pentru mine, dupa Dumnezeu si parinti, Regele a fost in rugaciunile mele.

Iata cum a decurs prima intalnire a Elenei Arnautoiu cu Regele Mihai: "Cand avea 12 ani si era voievod de Alba Iulia, a venit la Nucsoara. Il interesa sa vada care e viata dusa de tarani, sa vada cum traiesc ei. Aceste echipe ce veneau ca sa culeaga folclor, sa culeaga diferite obiceiuri sa vada viata de zi de zi a taranilor. Si a venit intr-o zi Majestatea Sa Regele Mihai sa cunoasca aceste echipe si sa stea de vorba cu ele. Si cum tatal meu era coordonatorul acestor echipe ce veneau la noi in comuna, Regele Mihai avea nevoie de sprijinul sau. Regele Mihai a venit acasa la noi si ne-a facut o vizita. Pe vremuri era un obicei: cand era o fata in casa familiei trebuia sa serveasca cu dulceata si cafea pe cei care veneau. Si a fost si Regele Mihai acolo. Am facut un foc mare de tabara si apoi fiecare fie a spus o poezie, a cantat un cantec sau a spus o ghicitoare. L-am rugat si pe Regele Mihai sa spuna ceva. Si ne-a spus si dansul o ghicitoare, legat de cum sa prinzi trei elefanti albi. Iar regele a spus: "Ii prinzi negri si ii dai cu var" ".

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro