Electrica si Nuclearelectrica, in cursa pentru activele Enel

Statul a vandut, in urma cu zece ani, companiei Enel pachetul majoritar de actiuni de la Electrica. Reamintim faptul ca Enel a cumparat in anul 2005 pachetul de 51% din actiunile Electrica Banat si Electrica Dobrogea de la statul roman pentru suma de 69,1 milioane de euro, respectiv 42,7 milioane de euro.

acum 101 luni (12 Jan 2015)

Statul a vandut, in urma cu zece ani, companiei Enel pachetul majoritar de actiuni de la Electrica.

Compania italiana Enel va vinde activele detinute in Romania si Slovacia in acest an. Declaratia a fost facuta de Francesco Starace, directorul executiv al grupului. Doua din companiile interesate de activele detinute de Enel din Romania sunt Nuclearelectrica si Electrica. Si serviciul de presa al companiei Electrica ne-a confirmat ca "Societatea a facut procedurile de due diligence (n.r. - audit aprofundat al situatiei financiare a Enel, ce reprezinta un demers esential inainte de a investi) pentru potentiala cumparare a activelor Enel din Romania". Reamintim faptul ca, recent, o alta companie din aceeasi tara, China General Nuclear Power Corp (CGN), a fost aleasa de catre Nuclearelectrica drept investitorul calificat pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, urmatoarea etapa fiind pe data de 24 septembrie, cand compania asiatica va depune oferta. Riscul este ca, in cazul in care activele nu vor fi achizitionate de o companie de talia Enel, calitatea serviciilor catre populatie ar putea sa scada. In actualele conditii, energia este o chestiune strategica, iar energia electrica este o alternativa la gazele din Rusia. Ar fi rezonabil ca Romania sa-si pastreze cota de control in ceea ce priveste companiile energetice", ne-a spus Ionut Purica, expert in energie. Enel detine o treime din piata distributiei de energie electrica din Romania. Grupul italian are probleme financiare si doreste sa scape de activele din Slovacia si Romania, sperand sa obtina 4,4 miliarde de euro.

Reamintim faptul ca Enel a cumparat in anul 2005 pachetul de 51% din actiunile Electrica Banat si Electrica Dobrogea de la statul roman pentru suma de 69,1 milioane de euro, respectiv 42,7 milioane de euro. In anul 2007, compania a castigat licitatia pentru achizitia unei participatii de 67,5% la Electrica Muntenia Sud, intr-o tranzactie de 820 de milioane euro. Un an mai t... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro