"Eficienta" energetica la romani: aer poluat, locuinte care pierd caldura, programe abandonate, birocratie excesiva si bataie de joc
In baza programului Rabla Plus, cei care vor sa isi achizitioneze un automobil electric pot primi doua tipuri de ecotichete: unul de 45.000 de lei, pentru cumpararea unei masini pur electrice sau unul de 20.000 de lei, daca vor sa isi ia un automobil hibrid, cu sursa de alimentare externa, care sa genereze o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mica de 50 g/km. Dar, in Romania, sunt disponibile doar 10 modele de masini electrice, cu preturi incepand de la 25.000 de euro, ceea ce inseamna ca cel mai mic cost cu care un sofer si-ar putea lua un automobil electric, beneficiind de subventia de la stat, este de aproximativ 15.000 de euro. Apropo de ultimul program din acest top, fac o paranteza: calitatea aerului este atat de buna in tara noastra incat, anual, aproximativ 25.000 de oameni isi pierd viata, prematur, din cauza concentratiilor de dioxid de nitrogen si a celor de particule in suspensie PM 2.5 produsi de sectorul transporturilor, in procesul productiei de energie, de industrie si de sistemul de incalzire a locuintelor.
Dupa semnarea Acordului de la Paris, electromobilitatea si eficienta energetica au devenit doua principii de baza pentru orasele viitorului.
Raspunsul este simplu: eficienta energetica reduce costurile noastre si impactul negativ asupra mediului asociat cu consumul de energie si ne ajuta sa economisim bani si sa avem o calitate a vietii net superioara. Cresterea eficientei energetice, mai ales la nivel rezidential, este una dintre cele mai bune strategii de a combate schimbarile climatice si de a creste securitatea energetica.
La inceputul anului, Parlamentul European a inaintat o propunere legislativa cu un obiectiv extrem de ambitios: toate tarile membre ar trebui, pana in anul 2030, sa atinga un prag de minim 35% in ceea ce priveste imbunatatirea gradului de eficienta energetica iar sursele de energie regenerabila trebuie sa ocupe o proportie de 35% din consumul total de energie.
Ce inseamna acest lucru: Guvernele UE trebuie sa adopte o serie de masuri si sa implementeze programe la nivel local si national prin care sa reduca semnificativ consumul de energie, in special din surse poluante, atat in industrie cat si in transporturi, la gospodarii sau pentru cladirile administrative ale statului. Pana la urma, aceasta misiune a luat-o Comisia Europeana care, de doua saptamani, deruleaza o campanie de constientizare in mai multe orase ale tarii.
De-asemenea, Guvernul si unitatile administrativ-teritoriale ar trebui sa gaseasca scheme de sprijin pentru populatia aflata in prag de saracie energetica, proiect abandonat de actuala conducere a statului. Eficienta energetica, ucisa de birocratie
In Romania, sectorul rezidential este cel mai mare consumator de energie, reprezentand 33.7% din total, cu mult peste media Uniunii Europene (25.4%). De altfel, statul roman are in derulare mai multe programe pentru a spori gradul de eficienta energetica, insa birocratia reuseste sa puna capat oricarei initiative de bun-simt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro