"Efectul Nicusor Dan". De ce Romania nu va mai fi cum a fost pana acum

O alta reusita majora adusa de scorurile remarcabile obtinute de USB este data de tipul de figuri politice cu care aceasta formatiune s-a prezentat in fata alegatorilor. Nu e doar o schimbare de paradigma sau viziune, este si o schimbare de atitudine si de caractere. Faptul ca multe dintre partidele mici din si mai micile orase ale Romaniei (cum au fost cele de la Cluj sau de la Targu-Mures) au obtinut scoruri lamentabile arata un alt principiu important care sta in spatele acestei reusite notabile a lui Dan.

acum 96 luni (6 Jun 2016)

>

Dupa cum spuneam intr-un comentariu anterior, stafia lui Ion Iliescu s-a asternut peste orasele si comunele patriei. Cele doua mari partide sunt urmate de aceleasi partidulete de tip "proptea", ALDE (cu 4,95) si UDMR (cu 4,87).

Daca privim doar cifrele, nu s-a schimbat nimic in acest tur de scrutin.

Numai ca, daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in Bucuresti, unde Uniunea Salvati Bucurestiul a devenit a doua forta politica a Capitalei, putem observa ca are loc o transformare de mentalitate si o dinamica inovatoare de necontestat. De aceea aceasta infrangere este la fel de importata ca si o mare izbanda electorala.

In primul rand pentru ca Nicusor Dan le-a aratat romanilor ca exista o alternativa viabila la marile partide traditionale. A demonstrat ca mobilizarea electoratului nemultumit de modul cum a fost si este condusa aceasta tara reprezinta o forta care trebuie luata in seama. O alta reusita majora adusa de scorurile remarcabile obtinute de USB este data de tipul de figuri politice cu care aceasta formatiune s-a prezentat in fata alegatorilor. Nu e doar o schimbare de paradigma sau viziune, este si o schimbare de atitudine si de caractere.

Rezultatele obtinute de USB sunt remarcabile si daca le comparam cu cele ale altor partide "inovatoare". Faptul ca multe dintre partidele mici din si mai micile orase ale Romaniei (cum au fost cele de la Cluj sau de la Targu-Mures) au obtinut scoruri lamentabile arata un alt principiu important care sta in spatele acestei reusite notabile a lui Dan.

Esecul multor partidulete de garsoniera de la nivel local demonstreaza ca alegatorii cauta figuri publice autentice, ca nu isi dau votul oricaror veleitari care mimeaza activismul civic.

Intrebarea ramane aceea daca (si cum) va reusi Nicusor Dan sa capitalizeze aceste realizari spectaculoase si ce va face pentru a transforma infrangerea intr-o adevarata revolutie politica. In primul rand, Consiliul G... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro