Efectul devastator al unei alte ordonante discrete, limitat prin Legea Bugetului

Efectul devastator al unei alte ordonante discrete, limitat prin Legea Bugetului

"Dupa deja cunoscuta OUG 13, adoptata hoteste la ceas de noapte, ce a marcat atacul asupra statului de drept si a justitiei si a scos 400.000 de oameni in strada, in zilele urmatoare va trebui sa revenim cu mai multa atentie si asupra OUG 9/2017, care a fost adoptata intr-o maniera similara, fara dezbateri", afirma zilele trecute Dragos Pislaru, fost ministru al Muncii in cabinetul Ciolos. Articolul arata ca sumele aprobate prin legea bugetului "reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite", "angajarea cheltuielilor se face numai in limita creditelor de angajament si in scopurile pentru care au fost aprobate", iar "angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament si utilizarea creditelor bugetare in alte scopuri decat cele aprobate atrag raspunderea celor vinovati".

acum 41 luni (7 Feb 2017)

Este vorba despre Ordonanta de Urgenta nr. "Dupa deja cunoscuta OUG 13, adoptata hoteste la ceas de noapte, ce a marcat atacul asupra statului de drept si a justitiei si a scos 400.000 de oameni in strada, in zilele urmatoare va trebui sa revenim cu mai multa atentie si asupra OUG 9/2017, care a fost adoptata intr-o maniera similara, fara dezbateri", afirma zilele trecute Dragos Pislaru, fost ministru al Muncii in cabinetul Ciolos. Liber la cheltuieli

Principala problema adusa de OUG 9/2017 este articolul 7, care contine un punct ce suspenda pana la 1 ianuarie 2018 prevederile articolului 4 din legea 500 referitoare la creditele de angajament: "(3) Aplicarea prevederilor art.

Articolul arata ca sumele aprobate prin legea bugetului "reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite", "angajarea cheltuielilor se face numai in limita creditelor de angajament si in scopurile pentru care au fost aprobate", iar "angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament si utilizarea creditelor bugetare in alte scopuri decat cele aprobate atrag raspunderea celor vinovati".

Sunt asadar suspendate prevederile care obligau institutiile sa mentina cheltuielile in limita reglementata specifica a exercitiului bugetar sau in limita creditelor bugetare aprobate, dar si in limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar.

Cu alte cuvinte, institutiile publice nu puteau sa plateasca pe proiecte o suma mai mare decat aveau prevazut in bugetul anual si nu puteau sa ia sume destinate unui proiect pentru a le distribui altui proiect, dar nici sa utilizeze creditele de angajament, necesare pentru esalonarea cheltuielilor aferente proiectelor multianuale.

OUG 9 suspenda toate aceste prevederi, ceea ce da astfel liber institutiilor publice sa cheltuiasca fonduri publice si sa contracteze credite fara a fi limitate de nicio lege si fara ca cineva sa ras... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro