Efectele negative ale cimbrului. Pentru cine este contraindicat unul dintre cele mai populare condimente-medicament
Pe langa multele beneficii, planta are si contraindicatii Faptul ca substantele active din cimbru au proprietatea de a preveni aparitia bolilor si de a intari sanatatea organismului este atat de cunoscut, incat se apeleaza cu o foarte mare lejeritate la folosirea acestei plante in automedicatia naturista, mai cu seama ca antioxidantii continuti l-au impus in randul celor mai importante plante cu proprietati anti-oxidante, iar vitaminale si mineralele continute i-au sporit si mai tare popularitatea.
"Uleiul esential de cimbru contine o substanta cu puternice proprietati antiseptice - timol (pana la 25 %) - folosita pentru prevenirea infectiilor inca dinainte aparitia antibioticelor moderne. In plus, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, datorita faptului ca respectivul ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor in acest mediu", explica, pentru Adevarul, specialistul in fitoterapie Elena Badea.
Pe langa multele beneficii, planta are si contraindicatii
Faptul ca substantele active din cimbru au proprietatea de a preveni aparitia bolilor si de a intari sanatatea organismului este atat de cunoscut, incat se apeleaza cu o foarte mare lejeritate la folosirea acestei plante in automedicatia naturista, mai cu seama ca antioxidantii continuti l-au impus in randul celor mai importante plante cu proprietati anti-oxidante, iar vitaminale si mineralele continute i-au sporit si mai tare popularitatea.
Cimbrul este indicat in caz de astm, pneumonie, infectii respiratorii recidivante, laringita, faringita, amigdalita, colita severa, infectii renale, infectii genito-urinare cronice (nefrita, pielita, salpingita, viermi intestinali, dar si in sinuzita, gingivita, carii, placa bacteriana etc.
Risc de avort
Pentru femeile Insarcinate, folosirea cimbrului este deosebit de periculoasa: efectele administrarii acestuia mergand pana la pierderea sarcinii.
"Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de cimbru. De asemenea plante este nerecomandata si in caz de insuficienta pancreatica", explica Elena Badea.
"Administrat in doze prea mari, uleiul de cimbru poate avea efecte adverse severe precum convulsii, varsaturi, dureri abdominale puternice, delir", incheie specialistul in fitoterapie Elena Badea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro