Efectele deciziei CCR: Dragnea extinde imunitatea si pentru primari

Efectele deciziei CCR: Dragnea extinde imunitatea si pentru primari

Ce inseamna oportunitate "De prea multe ori majoritatea institutiilor publice de control din Romania, Curtea de Conturi, parchete, alte institutii au venit sa intrebe primarul de ce a facut drumul ala, nu celalalt", a mai spus Dragnea, amestecand lucrurile. Insa, daca primarul trucheaza licitatia pentru constructia salii de sport sau ofera un contract cu dedicatie pentru asfaltarea unui drum, atunci procurorii pot ancheta cazul, caci asupra primarului se ridica suspiciuni de coruptie sau de trafic de influenta. De altfel, multi primari, atat de la PSD, cat si de la PNL s-au plans de faptul ca le este frica sa mai semneze un act de frica DNA.

acum 48 luni (13 Mar 2017)

"Motivarea deciziei CCR statueaza un lucru despre care vorbesc de foarte multi ani: stabileste o delimitare clara intre oportunitate si legalitate, nu e vorba doar de ministri, ci si de primari, alesi locali. Ce legi vor trebui modificate, vor fi modificate, primarul trebuie sa raspunda doar de legalitate, nu poate fi controlat pe oportunitate", a declarat Liviu Dragnea, la o sedinta a Adunarii Generale a Asociatiei Municipiilor din Romania.

"Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor", se arata in motivarea deciziei CCR. Prin analogie, primarul si Consiliul local au statut de mic legiuitor pentru comunitatile pe care le conduc. Potrivit specialistilor in Drept, cand a invocat legalitatea actelor normative, Curtea s-a referit la chestiuni ce tin de tehnica legislativa, deci la procesul de elaborare a unei legi, ordonante sau hotarari de consiliu local, si nu la legalitate in sens penal.

Ce inseamna oportunitate "De prea multe ori majoritatea institutiilor publice de control din Romania, Curtea de Conturi, parchete, alte institutii au venit sa intrebe primarul de ce a facut drumul ala, nu celalalt", a mai spus Dragnea, amestecand lucrurile. Caci institutiile de control ale statului nu au anchetat ce drumuri a asfaltat primarul, ci cum a cheltuit banii pentru asfaltari. Spre exemplu, daca un primar decide sa construiasca o sala de sport in loc sa asfalteze un drum, este strict o chestiune de oportunitate, pentru care va deconta la alegeri. Insa, daca primarul trucheaza licitatia pentru constructia salii de sport sau ofera un contract cu dedicatie pentru asfaltarea unui drum, atunci procurorii pot ancheta cazul, caci asupra primarului se ridica suspiciuni de coruptie sau de trafic de influenta. Surse juridice consultate de "Adevarul" atentioneaza ca alesii locali s-ar putea folosi in mod parsiv de interpretarea data de Dragne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro